Predavanje konzula i časnika za vezu Veleposlanstva Japana u Policijskoj školi ,,Josip Jović“

Konzul i časnik za vezu Veleposlanstva Japana Shungo Maedao održao predavanja na temu sustava i strukture japanske policije

U zbornici Policijske škole ,,Josip Jović“ 27. i 28. studenog 2023. godine od 10 do 12 sati konzul i časnik za vezu Veleposlanstva Japana Shungo Maeda održao je gostujuće predavanje za polaznike, učenike, nastavnike i predavače Policijske škole o strukturi i sustavu japanske policije.

Predavanju je prisustvovala Iva Veliki iz Veleposlanstva Japana koja je konsekutivno prevodila predavanje s engleskog na hrvatski jezik.

U svom dvosatnom izlaganju popraćenom PowerPoint prezentacijom s mnogobrojnim fotografijama i dijagramima Maeda je upoznao polaznike, učenike, nastavnike i predavače Policijske škole ,,Josip Jović“ s posebnostima strukture japanske policije i usporedio japanski sustav s hrvatskim sustavom i MUP-om.

U predavanju je posebno istaknuo japanski sustav kobana, malih ,,kvartovskih“ i općinskih policijskih postaja. U njima temeljni policajci obavljaju posao najsličniji kontakt policajcima u Republici Hrvatskoj, s naglaskom na suradnju policije i zajednice, prevenciju, zajedničke patrole i redovne sastanke s građanima.

Diljem Japana postoji oko 6300 koban policijskih postaja. Koban strukturu malih lokalnih policijskih postaja počeli su preuzimati i Brazil, Singapur i Indonezija.

Maeda je istaknuo i još jednu posebnost u strukturi japanskog policijskog sustava, a to je chuzaisho koban, vrsta kobana (policijske postaje) u kojem policijski službenici žive i borave zajedno sa svojim obiteljima, suprugama i djecom, a u cijelom je Japanu preko 6200 postaja te vrste. S obzirom na udaljenost od policijskih postaja u kojima službenici koji rade u koban strukturi preuzimaju dužnost svaki dan prije smjene, chuzaisho koban policijske postaje češće su u manjim, ruralnim sredinama, a često su i stotinama kilometara udaljene od najbliže policijske postaje.

Za razliku od Republike Hrvatske koja je podijeljena na 21 županiju i 20 policijskih uprava, Japan, golema otočna država od više od 125 milijuna stanovnika teritorijalno je podijeljena na 47 prefektura. Svaka od 47 prefektura obuhvaća jednu policijsku upravu i ima vlastitu Policijsku akademiju. Prefektura grada Tokija sa više od 37 milijuna stanovnika najbrojnija je s više od 43 tisuće policijskih službenika.

Za razliku od Hrvatske, dobna je granica za upis na jednu od 47 policijskih akademija diljem Japana između 30 i 35 godina (ovisno o prefekturi i potrebi za školovanjem novog policijskog kadra). Selekcijski postupak obuhvaća pisanu provjeru iz raznih područja, primjerice zakonodavstva, političkog sustava Japana, ekonomije, engleskog jezika i matematike, a potom slijede prvi motivacijski razgovor, test fizičke spreme, liječnički pregled te završni motivacijski razgovor.

Školovanje traje otprilike jednu školsku godinu koja počinje u travnju, a polaznici samim upisom na Policijsku akademiju postaju službene osobe. Testiranja se tijekom školske godine održavaju nekoliko puta, a između ostalog, služe za evaluaciju i rangiranje polaznika.

Nakon završetka obuke, svi se japanski policijski službenici raspoređuju na radna mjesta u koban policijske postaje u kojima rade barem 2 godine nakon završetka školovanja. 

Na samom kraju dvosatnog predavanja koje je učenicima i polaznicima bilo prilično zanimljivo i dinamično, Maeda je spremno i strpljivo polaznicima, učenicima i nastavnicima odgovarao na postavljena pitanja, a potom je uslijedilo i zajedničko fotografiranje te kratki međusobni razgovor polaznika, učenika i nastavnika s Maedom.

Ovim bismo putem još jednom željeli zahvaliti Shungu Maedi i Ivi Veliki na suradnji i zanimljivom predavanju, te se nadamo kako je ovo početak odlične suradnje Policijske škole ,,Josip Jović“ i Policijske akademije ,,Prvi hrvatski redarstvenik“ s japanskom policijom.

Pisane vijesti