Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala predavanje na Policijskoj akademiji

Slika topvijesti/2012/kolovoz/1_2908_m.jpg

Cilj ovakve edukacije je održati i povećati postojeću razinu povjerenja žrtava u rad policije učinkovitim i kompetentnim postupanjem.  

Foto: MUP RH

U okviru dogovorene međuinstitucionalne suradnje, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova održala je danas na Policijskoj akademiji predavanje na temu „Rodno osjetljivi pristup u slučajevima obiteljskog nasilja“ namijenjeno nastavnicima i odgajateljima Policijske škole „Josip Jović“. Uz uvodno isticanje izuzetno dobre suradnje s Ravnateljstvom policije, odnosno, Ministarstvom unutarnjih poslova RH predavanjem se željelo ukazati na omaške koje se u svakodnevnom radu na terenu znaju događati, a sve kako bi ih nastavno osoblje srednje policijske škole, učeći njene polaznike osnovama policijskog posla, detektiralo i, sukladno svojim mogućnostima, uklonilo.

Zamišljeno kao interakcija podijeljena u dva dijela – uvodni teorijski i praktični dio u kojima je auditorij, podijeljen u grupe razmatrao slučajeve iz prakse i iznosio vlastita viđenja o učinjenom, predavanje je plijenilo pažnju, navodilo nastavnike i odgajatelje Policijske škole na pitanja i stavljanje iznijetog u širi kontekst, na pojašnjenje pozadine. Dakle, osim drugog dijela, zalaganjem i raspravom bio je prožet i čitav prvi, teorijski dio predavanja, u kojem je pravobraniteljica Ljubičić ukratko pojasnila i dinamiku nastajanja zakona i tijela za provođenje politike ravnopravnosti spolova u nas, kao i područje njegova djelovanja. Spomenuvši kako zaštita žrtve i kažnjavanje počinitelja ovisi o postupanju policijskih službenika i službenica, istaknula je i istraživanje njenog Ureda i Autonomne ženske kuće Zagreb iz 2010. godine „Iskustva žena žrtava nasilja u obitelji s radom državnih tijela“, čiji su rezultati pokazali da kod žrtava policija uživa visoki stupanj povjerenja te naposljetku zaključila kako je cilj ovakve edukacije održati i povećati postojeću razinu povjerenja žrtava u rad policije učinkovitim i kompetentnim postupanjem.

Današnje predavanje samo je jedno u nizu aktivnosti koje Policijska akademija kontinuirano poduzima vezano za edukaciju svojih djelatnika u području zaštite ljudskih prava, a naročito u području promicanja ljudskih prava žena i rodne ravnopravnosti. Buduće aktivnosti u kojima će sudjelovati pravobraniteljica za ravnopravnost spolova obuhvaćat će provođenje interaktivnih radionica za polaznike i polaznice četvrtog razreda Policijske škole „Josip Jović“, na temu zakonodavnog okvira i institucionalnih mehanizama u području ravnopravnosti spolova, s naglaskom na ovlasti rada antidiskriminacijske institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, ovlastima postupanja po diskriminacijskim osnovama, povezivanjem znanja o obiteljskom nasilju s diskriminacijom temeljem spola, razmatranje slučajeva iz prakse Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, vezano za postupanje policijskih službenika i službenica.

Slična edukacija planira se provesti i za studente i studentice stručnog studija kriminalistike.   



Stranica