Prakse u osiguranju sportskih natjecanja – nastavak obuka s turskom policijom

I ova edukacija rezultat je intenziviranja suradnje policijskih akademija Turske i Hrvatske, a cilj je upoznati policijske službenike koji rade po liniji rada javnog reda i javnih okupljanja kao i sprječavanja nereda na sportskim natjecanjima, s najboljim praksama i iskustvima turske nacionalne policije

U suradnji Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova i Turske nacionalne policijske akademije, na Policijskoj akademiji danas je završena četverodnevna obuka policijskih službenika na temu „Prakse u osiguranju sportskih natjecanja“, čiji je cilj bio upoznati policijske službenike koji rade po liniji rada javnog reda i javnih okupljanja kao i sprječavanja nereda na sportskim natjecanjima, s najboljim praksama i iskustvima Turske Nacionalne Policije.

Unatoč bogatom i dokazanom iskustvu hrvatske policije, kao i visokoj učinkovitosti u obavljanju zadaća na poslovima sprječavanja nereda na sportskim natjecanjima te kvalitetnim zakonodavnim rješenjima, hrvatska policija nastavlja kontinuirano razmjenjivati prakse s linijama rada drugih država.

Ujedno, s obzirom na specifičnu sigurnosnu situaciju te izazove s kojima se susreću turski policajci vezane uz sportska natjecanja u Turskoj, ali i uspješnu primjenu modela digitalne prodaje karata na nogometnim stadionima koji osigurava veći stupanj sigurnosti na stadionima, svoja iskustva podijelili su turski stručnjaci, ravnatelj Službe za osiguranja sportskih natjecanja za oblast Istanbula Haka Alparslan Kirbaş te voditelj Odjela za sportska osiguranja iz grada Samsona Volkan Saral.

Načelnica Policijske akademije dr.sc. Davorka Martinjak istaknula je kako pojedina novonastajuća sigurnosna pitanja traže i nova rješenja te odgovore kroz bolje treninge, zbog čega je potrebna stalna razmjena iskustava s drugim zemljama. Suradnju s Turskom nacionalnom policijskom akademijom, Policijska akademija vidi kao priliku da u potrazi za novim oblicima obuka izađe izvan granica Republike Hrvatske te usko surađuje s članicama EU-a, ali i trećim zemljama koje imaju provjerena iskustva.

Od listopada ove godine u nizu su održane četiri edukacije koje su rezultat intenziviranja suradnje policijskih akademija Turske i Hrvatske od 2019. godine, kada su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te ministar unutarnjih poslova Republike Turske Süleyman Soylu u Zagrebu potpisali Memorandum o suglasnosti o jačanju suradnje u području edukacije i istraživanja.

Pisane vijesti