POZIV GRAĐANIMA: Obilježavanje Dana policije na Jarunu

Slika topvijesti/rujan/DP_jarun.jpg
Posljednja aktivnost na razini MUP-a organizirana povodom obilježavanja Dana policije i blagdana Sv. Mihovila – njenog zaštitnika, održat će se u nedjelju, 30. rujna, na ŠRC Jarun od 10 do 18 sati.

Naime, na prostoru između ulaza Hrgovići i Hrvatski Sokol, pod geslom ''Policija na djelu… dođi, vidi, razotkrij'' posjetiteljima će biti predstavljeni najatraktivniji dijelovi rada policije – djelovanje policije koje građani nemaju priliku gledati u svakodnevnici. Ulaz je za sve slobodan, a građani će na ovaj način moći vidjeti i doživjeti „hrvatsku policiju na djelu“ i dobiti potpune informacije o svemu što ih interesira.

Izložbeni će prostor u jutarnjim satima posjetiti i ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, koji će kao i svi zainteresirani građani moći obići štandove na kojima će biti predstavljen rad iz raznih segmenata MUP-a. Tako će Centar za kriminalistička vještačenja „Ivan Vučetić“ na svom prostoru građanima prikazivati prezentaciju najnovijih postignuća znanosti u forenzičkim ispitivanjima i vještačenjima djelatnika MUP-a RH, kao i prezentaciju metodologije rada i pojedinih vještačenja. Uprava kriminalističke policije će, u suradnji sa PU zagrebačkom, simulirati mjesto događaja i fotogrametrijsku obradu s rezultatima, koji će se prezentirati na projekcijskom platnu. Također, prikazat će i povijesni razvoj stereofotogrametrije i primjerke uređaja.

Odjel za sigurnost cestovnog prometa i Mobilna jedinica prometne policije dijelit će promotivne materijale, prikazivati uređaje za nadzor brzine, uz pojašnjenja njihova rada, te ukazivati na štetnost  alkohola, droge i lijekova u prometu, s tim da će se građani moći podvrgnuti ispitivanju prisutnosti alkohola. Svi zainteresirani, na ovom će prostoru moći, uz predočenje osobne iskaznice ili vozačke dozvole, dobiti uvid u prekršajnu evidenciju i broj negativnih bodova. Prometna će policija, naravno, građanima predstaviti i svoja vozila, a naposljetku, propagirat će i poželjno ponašanje u prometu zbog zaštite djece, mladih i ostalih najranjivijih sudionika u prometu.

Svoj rad prezentirat će i Policijska akademija, Zaklada policijske solidarnosti, Odjel za odnose s vojnim ordinarijatom i vjerskim zajednicama, te sindikati.

Uz sudjelovanje u vježbama, Specijalna policija će prikazati i opremu koju koristi u svom radu, odnosno vozila, oružje i tehniku, dok će Interventna policija, uz vozila, prikazati i opremu za foto i video dokumentaciju i sustav za bežični prijenos slike.

Uprava za posebne poslove sigurnosti prezentirat će filmove i materijale vezane za štićenje osoba, objekata i prostora, a, naravno, građani će moći vidjeti i njihovu opremu, uređaje te vozila.

Kako bi svi segmenti bili obuhvaćeni, javnosti će se predstaviti i Mobilna jedinica za nadzor državne granice, i to predstavljanjem opreme i vozila koja se koriste u zaštiti državne granice (ručni i mobilni termovizijski uređaji, zapovjedno i ostala vozila), a, uz sudjelovanje u vježbama, i Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa će izložiti svoju opremu i vozila.

Naposljetku, na Jarunu će građani moći dobrovoljno darivati krv, jer će svoj rad prezentirati i Zaklada Ana Rukavina, čiji će predstavnici građanima dijeliti i promotivne materijale.

Uz sve navedeno, vjerojatno najatraktivniji dio programa su pokazne vježbe, koje će se početi prikazivati od 10 sati. Neke od njih, u slučaju većeg broja građana i interesa prikazat će se tri puta (podebljano):
 

10,20; 14,05 i 15,50 sati:       

 
  • Prikaz borilačkih vještina Specijalne policije
 

10,40, 13,35 i 15,20 sati:       

 
  • Pokazna vježba Policijske akademije
 

11,20, 14,20 i 16,05 sati:       

 
  • Prikaz borilačkih vještina Interventne policije
 
11,35 sati:         
 
  • Rješavanje talačke situacije u vozilu, uz korištenje službenog psa, zračnu i potporu na vodi
 
  • Vježba Specijalne policije – helikopterske operacije (taktički padobranski skok u operativnu zonu djelovanja, repling napadi, potrage i spašavanje)
 

12,05, 13,50 i 15,35 sati:                   

 
  • Prikaz korištenja „Red Man“ opreme za uvježbavanje udaraca i uporabu službene palice
 
12,20 sati:
 
  • Prikaz vježbi Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa
 
13,20 sati:
 
  • Prikaz taktike postupanja Interventne policije prilikom uhićenja počinitelja iz vozila, rad na zaustavnom i blokadnom policijskom punktu
 
 

Pozivamo građane da dođu na Jarun i detaljnije se upoznaju sa radom svoje policije.



Stranica