Povijest Knjižnično-informacijskog centra (KIC-a)

Slika /02_vijesti/2022/10 mjesec/POLJSKA/Knjižnica.jpg

U povodu Mjeseca hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenoga) 2022. donosimo povijesni pregled Knjižnično-informacijskog centra    

Mjesec hrvatske knjige jest nacionalna manifestacija kojom se tijekom mjesec dana putem raznovrsnih i mnogobrojnih programa promiče kultura čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je mladima. Tema je Generacija K (Knjiga, Knjižnica), a moto: Misli na sebe – čitaj!

Spomenutom se ključnom temom želi skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija.

Knjižnična građa i knjižnične usluge
 
U okviru MUP-a RH, na Policijskoj akademiji – a pod okriljem Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije djeluje Knjižnično-informacijski centar (KIC) kao izvorište bogato opremljene knjižnice; prava riznica stručnih, arhivskih, općih i digitalnih naslova i jedinica. U njezinu je fokusu skupljanje, obrada, čuvanje i davanje na korištenje pojedinih naslova, članovima knjižnice ali i povremenim korisnicima kada za to iskažu potrebu. Svrha KIC-a jest zadovoljiti potrebe za literaturom kao i izvorima informacija o literaturi.

Osnovne značajke spomenute knjižnice i njezin koncizni povijesni prikaz predočavamo u nastavku teksta.



U okviru Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije postoje četiri knjižnične cjeline sa svojim knjižničnim fondovima: Knjižnica Policijske akademije, Knjižnica Visoke policijske škole, Stručna knjižnica i Opća knjižnica, objedinjene pod imenom Knjižnično- informativni centar (KIC).

Po svojem sastavu potpadaju u specijalne knjižnice što po definiciji znači da je to knjižnica koja pokriva određeno polje ili područje, odnosno područje specijalizirane stručne djelatnosti i to vrlo ciljane populacije korisnika. U tome smislu, 2020. godine uvršteni smo i u nacionalni Upisnik knjižnica Republike Hrvatske gdje smo u kategoriji zajedno sa svim ostalim specijalnim knjižnicama Republike Hrvatske.

Radi prostornih, tehničkih i kadrovskih promjena, od 2022. godine svi knjižnični fondovi prostorno se centraliziraju u jednome središnjom prostoru – zgradi Policijske škole „Josip Jović“ - te sada čine jedinstvenu organizacijsku cjelinu.
No, to nije uvijek bilo tako…

Koncizna povijesna okosnica knjižnice

U gotovo 70 godina postojanja našega KIC-a, povijest mu je bila vrlo dinamična, a svjedoči o brojnim preseljenjima, premještanjima i „putovanjima“ knjižničnih fondova po gradu Zagrebu.



Prvi povijesni korijeni sežu u daleku 1953. godinu kada je osnovana Stručna biblioteka RSUP-a RH. Njezino osnivanje povezano je s osnivanjem Centralnog ureda za kriminološka istraživanja te s pokretanjem izlaženja časopisa Priručnik za stručno obrazovanje radnika unutrašnjih poslova čiji je današnji naziv, odnosno slijednik časopis Policija i sigurnost koji je uvršten u svjetske citatne i indeksne baze relevantne za stručni i znanstveni rad.


Za osnivanje i napredak knjižnice osobito je zaslužan tadašnji direktor Zavoda dr. Tomislav Marković koji je na taj način poticao stručno usavršavanje i praćenje zahtjeva struke ondašnjih vještaka. Iz toga vremena potječe očuvana, vrijedna zbirka stručne literature kriminološkog, kriminalističkog i pravnog sadržaja, a pisana pretežno na njemačkom, engleskom, francuskom i talijanskom jeziku. Svakako je najvrjedniji primjerak takve građe Constituio Criminalis Theresiana iz 1769. godine – Kazneni zakon koji pokriva materijalno pravo u državama pod vlašću austrijske carice Marije Terezije – spomenuti je zakon pisan goticom, ilustriran detaljnim crtežima i opisima torture kao obveznog dijela ondašnjeg zakonodavstva. 


Prema pouzdanim saznanjima još 1952. godine osnovana je i Opća knjižnica, zapravo sindikalna knjižnica, koja je općom beletrističkom i publicističkom građom trebala proširivati opću kulturu policije i članova obitelji. Sjedište joj je bilo u prostorijama RSUP-a u današnjoj Vukovarskoj ulici. Godine 1981. pripojena je Stručnoj knjižnici u Runjaninovoj ulici u Zagrebu.  

Objedinjavanjem ovih dviju knjižnica njihove zajedničke funkcije postaju još izrazitije i naglašenije – prema statističkim podacima iz 1983. godine fond Opće i Stručne knjižnice imao je ukupno 31.000 knjiga. Na taj je način struktura korisnika postala raznolikija i osim policijskih djelatnika i njihovih obitelji knjižnični su fond koristili i umirovljeni policajci te vanjski korisnici srodnih fakulteta. 

U skladu s potrebama matične institucije - godine 1974. osniva se i Knjižnica Školskog centra za unutrašnje poslove Zagreb (u tadašnjoj Šimunskoj ulici) koja je trebala zadovoljavati potrebe tadašnje srednje škole. Ta je knjižnica kasnije preimenovana u Knjižnicu Policijske akademije, a dvanaest godina kasnije (1986. godine) osnovana je i Knjižnica Visoke policijske škole koja je deset godina kasnije ukinuta da bi u listopadu 2000. godine ponovno započela s radom. 

Na radost knjižničnog osoblja - 1994. godine Stručna i Opća knjižnica iz neprimjerenog, skučenog prostora iz Runjaninove ulice preseljena je u prostor opremljen prema knjižničarskim standardima – i to u Ravnateljstvo policije u Ilici. Budući da se od osnivanja tih dviju knjižnica nije provodila revizija, tijekom godina mnoge su knjige zbog različitih okolnosti bile uništene, zastarjele, neaktualne; a pojedini korisnici zbog razdvajanja bivših republika i osamostaljenja Hrvatske više nisu bili dostupni.

Godine 1998. započeo je postupni proces informatizacije, tj. unos knjižne građe u licencirani knjižnični stručni program koji se s vremenom dograđivao i prilagođavao novijim i suvremenijim zahtjevima a time je započeo proces sustavnog i organiziranog stvaranja velike baze korisnika i knjižnoga fonda. 

U listopadu 2000. godine ponovno je nakon prekida počela s radom Knjižnica Visoke policijske škole. Da bi odgovorila na zahtjeve visokoškolskih obrazovnih zadataka i potreba, knjižnica je bila zamišljena kao svojevrsni referalni centar opremljen računalnom opremom i znanstvenom te stručnom literaturom i periodikom na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku. O standardima te organizaciji knjižničnih službi i usluga konzultirana je Komisija za visokoškolske knjižnice HKD-a te Ministarstvo znanosti RH.

Početkom 2008. godine naređeno je preseljenje Stručne i Opće knjižnice iz Ilice 335 u prostor Knjižnice Policijske akademije, a knjižnica Visoke policijske škole 2017. godine također seli u isti prostor, s ciljem konačne centralizacije svih knjižničnih fondova na jednome mjestu, gdje se i danas kao takva nalazi i posluje.

Načini i uvjeti korištenja knjižničnom građom, uslugama i opremom

Nakon svih tih turbulentnih godina, od 2015. godine do danas, KIC opstaje i centralizira svoj sustav poslovanja objedinjavajući sve navedene fondove, ali se sve više usmjerava i na šira područja rada, kao podrška otvorenijeg pristupa poslovanja. Tako se KIC uz svoje osnovne ali i obvezne knjižnične djelatnosti (koje podrazumijevaju organiziranje i pružanje usluga, zasnivajući ih na sustavnom odabiru, prikupljanju, stručnoj obradi, pohranjivanju, zaštiti, posudbi i izgradnji stručnih zbirki), usmjerava i na povremeno organiziranje i pružanje kulturnih, informacijskih i obrazovnih usluga.

Knjižnica ima otprilike 56.000 svezaka/primjeraka knjiga te 25.000 različitih naslova.



Stoga je KIC postao sudionik ali i organizator sljedećih aktivnosti koje je provodio posljednjih godina: 

  • dobiva zaduženje administratora CROSBI-jeve baze (Hrvatska znanstvena bibliografija) na kojoj redovito prati i administrira produkciju djelatnika VPŠ-a;
  • u suradnji s djelatnicima NSK-a organizira predavanja i radionice za djelatnike VPŠ-a, u e-učionici na temu E-izvori stručnih informacija (2018. god);
  • kreiran je web-katalog 2019. god., sa svrhom dostupnosti i vidljivosti knjižničnog fonda zainteresiranoj javnosti kao i našim korisnicima;
  • predavanje za studente VPŠ-a, 2019., god. na temu E-izvori stručnih informacija te izrada edukacijskog letka za studente na spomenutu temu;
  • za sve polaznike srednjoškolskog obrazovanja i polaznike Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka – tradicionalno, svake godine za svaki pojedini razredni odjel organizira predavanje i upoznavanje sa KIC-om;
  • redovito obilježava manifestacije - Noć knjige na Policijskoj akademiji, u svrhu popularizacije knjige i čitanja, uz prigodni program (posjet Bibliobusne službe Knjižnice grada Zagreba; PA i Jutro poezije - 2019. god.);
  • sudjeluje (nabava i prodaja) na Interliberu te promovira novonabavljene naslove na platformi e-obrazovanja;
  • ima intenciju i praksu predstavljanja novih knjiga u prostoru KIC-a, za korisnike autore samih publikacija…

Povijest KIC-a, iako puna previranja i promjena, uvijek je bila središnje mjesto knjige i čitanja unutar Ministarstva s intencijom da tako ostane i ubuduće, uz ciljeve osnaživanja kapaciteta knjižnice međusobnom suradnjom sa svim relevantnim i srodnim službama, te primarno zadovoljavanja potreba za stručnom literaturom ali pri tome njegujući i opću čitalačku kulturu kao lijepu naviku i dodanu vrijednost svim oblicima osobnog i profesionalnog razvoja.

„Uvijek sam zamišljao da će raj biti neka vrsta knjižnice.“ – Jorge Luis Borges

Cjelokupni fond knjižnice možete pretražiti na sljedećoj poveznici: https://knjiznica.policijska-akademija.hr/, odnosno na našem web-katalogu knjižnice.
 
 



Stranica