Potpisano Pismo namjere između Policijske akademije i Savezne policijske akademije SR Njemačke

Izvrsna suradnja s njemačkom Saveznom policijskom akademijom dobila dodatnu potvrdu i vjetar u leđa

Od 28. do 30. na Policijskoj akademiji boravilo je izaslanstvo Savezne policijske akademije Savezne Republike Njemačke, predvođeno njezinim predsjednikom Alfonsom Aignerom te voditeljicom Službe za međunarodnu suradnju spomenute ustanove Ninom Sieling. Posjet je prikladno organiziran tijekom obilježavanja Dana policije u Republici Hrvatskoj, kad se rezimira protekla godina i izdvajaju aktivnosti kojima se Ministarstvo unutarnjih poslova posebno ponosi – a među njima je svakako i suradnja sa Saveznom policijskom akademijom.

Sa Saveznom policijskom akademijom SR Njemačke Policijska akademija intenzivno surađuje od proteklog posjeta predsjednika Aignera 2019. godine, koji je rezultirao suradnjom u području dresure službenih pasa kao i uspješnim zajedničkim projektom u sklopu granta Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) pod nazivom Together on EU Southeastern External Border: Efficiency with High Ethical Standards – Land Border Surveillance Training with Implication on Fundamental Rights. An EU and non-EU country Training Initiative. Niz obuka iz zaštite državne granice za policijske službenike trećih zemalja koje su u sklopu projekta provedene imao je odličan odjek u zemljama sudionicama te je projekt nastavljen bilateralno i u 2022. godini. Takve obuke omogućuju razmjenu iskustava i najbolje prakse te ujednačavanje policijskog postupanja, no prije svega pridonose povezivanju policijskih službenika u regiji i stvaranju čvršćih veza među kolegama iz pojedinih zemalja, što omogućuje i kvalitetniju suradnju u naporima vezanima za kontrolu nezakonitih migracija. U listopadu je planirano održavanje druge ovogodišnje obuke, dok je zadnja treća predviđena u studenome. Želja je obaju partnera svakako nastaviti projekt i iduće godine.

„Suradnja između hrvatske i njemačke policije vrlo je uspješna i kontinuirana u svim segmentima pa tako i na području policijskog obrazovanja, što pokazuju i naši zajednički projekti“, rekao je tijekom posjeta načelnik Policijske akademije Josip Ćelić. Naglasio je pritom kako za potonje posebnu zahvalu zaslužuje njemački policijski časnik za vezu Uwe Dietrich, koji sa svojim uredom kontinuirano podupire suradnju aktivno sudjelujući u svim dogovorima i aktivnostima.

Tijekom posjeta, između dviju ustanova za obrazovanje policijskih službenika potpisano je i Pismo namjere, koje potvrđuje odlučnost obiju strana da suradnju nastave i dodatno ojačaju u budućnosti. Predsjednik Aigner izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i smjerom buduće te je zahvalio svima na proteklom radu i trudu uloženom u zajedničke aktivnosti. „Ovo Pismo namjere za nas nije samo papir nego potvrda naše odlične dosadašnje suradnje i zalog da ćemo je kroz konkretne aktivnosti i projekte nastaviti i u budućnosti“, zaključila je zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović. 

Stranica