Potpisan Sporazum o suradnji između MUP-a i Ministarstva pravosuđa i uprave u području obrazovanja

Slika /02_vijesti/2022/6 mjesec/naslovna_postani policajac.jpg

Na temelju Sporazuma, na Policijskoj akademiji od iduće školske godine ponovno će se obrazovati i budući zaposlenici Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa i uprave

Od školske godine 2022./2023. na Policijskoj akademiji uz buduće policajce školovat će se i jedan razredni odjel budućih službenika pravosudne policije. Policijska škola „Josip Jović“ objavila je natječaj za upis 100 učenika za stjecanje strukovne kvalifikacije za zanimanje policajac/policajka u 2022./2023. godini za potrebe MUP-a i 25 učenika za potrebe Ministarstva pravosuđa i uprave. Proizlazi to iz Sporazuma o suradnji koji su prije nekoliko dana potpisali dvojica resornih ministara, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Policijska akademija i Ministarstvo pravosuđa dosad su u dva navrata surađivali vezano za obrazovanje službenika pravosudne policije: od 1985. do 1999. i od 2011. do 2013. godine. Model obrazovanja od 1985. do 1999. godine uključivao je poseban odjel učenika koji su nakon školovanja odlazili na rad u Ministarstvo pravosuđa, u zatvorski sustav, na radno mjesto pravosudni policajac. Program obrazovanja za te učenike trajao je dvije školske godine, kroz III. i IV. razred srednjoškolskog obrazovanja, kao i program budućih policajaca, a obrazovali su se prema temeljnom Nastavnom planu i programu za zanimanje policajac, uz dodatne predmete vezane za specifičnost njihovog zanimanja –tretman osoba lišenih slobode, osiguranje i pravni okvir poslova pravosudne policije.

Prema tom će se modelu školovati i 25 učenika trećeg razreda srednje škole koji na natječaju budu primljeni kao kandidati Ministarstva pravosuđa i uprave. Ti budući službenici pravosudne policije bit će smješteni u domu Policijske akademije, uz svoje kolege kandidate Ministarstva unutarnjih poslova, i imat će jednaka prava i obaveze.

„Četveromjesečni tečaj prema kojem se trenutno obrazuju pravosudni policajci dobar je, ali smatramo da bismo sustavnijim, dvogodišnjim obrazovanjem pravosudnih policajaca na Policijskoj akademiji, gdje bi polaznici imali mogućnost proći i policijske predmete, dobili kvalitetniji i bolje osposobljen kadar“, rekla je o suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa i uprave na području obrazovanja ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero.

Uz napore i entuzijazam obiju strana svega nekoliko mjeseci nakon toga prvog radnog sastanka sve je spremno za upis novog naraštaja policajaca/policajki koji će svoju buduću karijeru graditi unutar kaznenog sustava. Pritom će to biti prilika da se budući policijski službenici i službenici pravosudne policije bolje upoznaju i dodatno povežu, kao prirodni partneri u sustavu provedbe zakona.

Stranica