Poticajna suradnja Policijske škole i Tiflološkog muzeja

Cilj je senzibilizirati polaznike da bismo potaknuli razumijevanje i stvaranje ozračja tolerancije prema slijepim osobama

U Policijskoj školi Josipa Jovića ove nastavne godine, u sklopu predmeta Ustav RH, pravo EU i ljudska prava, realizira se projekt u suradnji sa zagrebačkim Tiflološkim muzejom.
 
Naime, imajući u vidu kako slijepe i slabovidne osobe najčešće doživljavaju diskriminaciju na osnovi invaliditeta, zdravstvenog stanja i dobi, prilikom traženja posla ili zapošljavanja te u javnim i u državnim ustanovama, željeli smo senzibilizirati polaznike da bismo potaknuli razumijevanje i stvaranje ozračja tolerancije prema toj osjetljivoj skupini.
 
Željka Sušić, muzejska pedagoginja Tiflološkog muzeja, vodi od 20. ožujka u Policijskoj školi interaktivne radionice na kojima educira polaznike kako ispravno postupati prema ovoj osjetljivoj skupini.

Planira se održati po jednu radionicu sa svakim razrednim odjelom te ih upoznati na kakve poteškoće u komunikaciji sa slijepim i slabovidnim osobama mogu naići, kakva je namjena štapa za slijepe i slabovidne osobe te koje su osobitosti brajevog pisma. Polaznici će se i sami nakratko okušali u pisanju pismom za slijepe i slabovidne osobe te se pokušati snalaziti u prostoru hodajući uz vodiča zatvorenih očiju.
 
Od 8. travnja do 19. travnja u predvorju Policijske škole „Josip Jović“ postavljena je „putujuća“ izložba Tiflološkog muzeja, a od 18. travnja organizira se i posjet polaznika Tiflološkom muzeju.

Tijekom posjeta Tiflološkom muzeju na polaznike je posebice snažan dojam ostavila tzv. „tamna soba“ koja simulira kako se osjeća osoba koja ne vidi, što znači kretati se u potpunom mraku i istovremeno savladavati, naoko, jednostavne zadatke.

Stranica