Posjet studenata iz Austrije

Tijekom sastanka razmotreni su oblici međunarodne suradnje s naglaskom na razmjenu studenata radi umrežavanja postojećih znanja iz policijske prakse

Policijsku akademiju „Prvi hrvatski redarstvenik“ su 12. veljače 2024. posjetili austrijski časnik za vezu Peter Eglauer, njegova suradnica Lujza Živković i četiri policijska službenika - studenta policijskog rukovođenja s austrijske Policijske akademije iz Beča (SIAK Sicherheitsakademie).

Razlog posjete je realizacija aktivnosti međunarodne suradnje dogovorene na sastanku održanom u listopadu 2023., na kojem su razmotreni sadašnji i budući vidovi suradnje te je izražena potreba daljnjeg razvoja.

Tijekom sastanka s načelnikom Josipom Ćelićem i njegovim suradnicima, razmotreni su oblici međunarodne suradnje s naglaskom na razmjenu studenata radi umrežavanja postojećih znanja iz policijske prakse. Predstavljen je program dvotjednih hospitacija osmišljen posebno za austrijske studente prema njihovom iskazu interesa i željama za uvid u način rada hrvatskih jedinica policije.

Tijekom boravka na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ prikazana im je organizacijska struktura policije u Republici Hrvatskoj, hrvatski model policijskog obrazovanja te djelokrug rada i uloga Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti.

Predstavljene su međunarodne aktivnosti i oblici suradnje u koje se studenti mogu uključiti. Austrijski studenti posjetili su Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti, upoznali studente i razmijenili iskustva u radu. Obje strane su ocijenile takav prijenos iskustava i znanja vrlo korisnim u budućem policijskom radu i nanovo istaknule važnost međunarodnih aktivnosti i jačanja profesionalnih kontakata i suradnje.

Studenti će tijekom naredna dva tjedna imati priliku upoznati organizaciju i način rada. postupanje policijskih službenika na velikim javnim okupljanjima. Također će obići Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, ATJ Lučko, kao i kolege u PU zagrebačkoj s kojima će biti u prilici razmijeniti iskustva u području suzbijanja općeg kriminaliteta, kriminaliteta droga i organiziranog kriminaliteta.  
 

Pisane vijesti