Posjet pročelnika Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti izv. prof. dr. sc. Damira Piplice Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ – Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti

Suradnja Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti sa Sveučilištem u Splitu, Sveučilišnim odjelom za forenzične znanosti

Radni sastanak o suradnji u područjima visokog obrazovanja i znanstvene djelatnosti održali su 25. travnja 2024. dekan Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti izv. prof. dr. sc. Ante Orlović i pročelnik Sveučilišnog odjela za forenzične znanosti izv. prof. dr. sc. Damir Piplica.

Sudionici sastanka apostrofirali su iznimnu društvenu značajnost kao i komplementarnost sigurnosnih problematika - kriminalistike i forenzike koje su predmet akademskog izučavanja na ovim dvjema visokoobrazovnim i znanstvenim ustanovama.

Interinstitucionalna suradnja se ostvaruje dugi niz godina i to primarno u nastavnom području kroz nositeljstvo kolegija, vanjsku suradnju i gostujuća predavanja. Intencija je u narednom razdoblju intenzivirati suradnju i u znanstveno-istraživačkom području. Kapitalna ideja je u dogledno vrijeme uspostaviti i zajednički (združeni) sveučilišni specijalistički studij vezan za određenu sigurnosnu problematiku u čijoj izvedbi bi na odgovarajući način participirali profesori obaju visokih učilišta.
 
Suradnju Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti sa Sveučilišnim odjelom za forenzične znanosti snažno podržavaju i podupiru načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josip Ćelić i njegova zamjenica Mirjana Abramović.

Pročelnik izv. prof. dr. sc. Damir Piplica prilikom ovog posjeta održao je gostujuće predavanje na temu „Modaliteti suzbijanja gospodarskog kriminaliteta u Hrvatskoj“ u sklopu kolegija „Kriminalistička metodika istraživanja složenog gospodarskog kriminaliteta i korupcije“ koji se izvodi na stručnom diplomskom studiju Kriminalistika.

Pisane vijesti