Posjet predstavnika Instituta Yunus Emre Zagreb

Nakon uspješno dovršenog tečaja turskog jezika razine A1 za policijske službenike, dogovoren nastavak suradnje u idućoj školskoj godini

Policijsku akademiju 14. srpnja 2022. godine posjetili su predstavnici Instituta Yunus Emre Zagreb – ravnatelj Fuat Korkmaz, profesor turskog jezika Fatih Erkin Mahdum te  Nikolina Banić. Posjet je dogovoren kako bi se razmotrio nastavak suradnje, u sklopu koje je organiziran tečaj turskog jezika za policijske službenike koji se na Policijskoj akademiji održava od početka studenoga 2021. godine. Na sastanku su, osim gostiju iz Instituta Yunus Emre Zagreb, bili načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, dekanica Visoke policijske škole dr.sc. Davorka Martinjak te voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Pentavec.

Institut Yunus Emre Zagreb dio je javne zaklade osnovane 2007. godine, kojoj je cilj predstavljati Tursku, turski jezik, povijest, kulturu i umjetnost te doprinijeti kulturnoj razmjeni između Turske i drugih zemalja. Uz zagrebačku podružnicu, Institut Yunus Emre trenutno djeluje u 64 zemlje diljem svijeta, kroz dva tipa aktivnosti – kulturno-umjetničke aktivnosti i tečajeve turskog jezika. Pritom je u Hrvatskoj, od Dubrovnika do Slavonije, trenutno oko 600 polaznika uključeno u neki od programa učenja turskog jezika, a među njima su i policijski službenici koji će idući tjedan na Policijskoj akademiji izići na završni ispit razine A1.

Ravnatelj Korkmaz naglasio je kako je institut vrlo zadovoljan suradnjom s MUP-om i interesom koji policijski službenici pokazuju za učenje turskog jezika, posebice u svjetlu činjenice da kroz RH godišnje prolazi oko 76.000 turskih kamiona te velik broj turskih državljana koji rade u inozemstvu. Interes je instituta stoga, dodao je, omogućiti pripadnicima granične policije osposobljavanje za osnovnu konverzaciju s turskim državljanima na turskom jeziku.

Načelnik Ćelić također je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s institutom i napomenuo kako je interes Policijske akademije, ali i Ministarstva unutarnjih poslova u cjelini ne samo nastaviti nego i intenzivirati suradnju s turskim partnerima, koja na svim poljima odlično funkcionira.

U tom smislu, razmotren je nastavak tečajeva turskog jezika za policijske službenike, i to nastavak učenja na razini A2 za grupu koja je u prethodnoj školskoj godini završila 140 sati stupnja A1 te otvaranje još jedne početne grupe na razini A1. Jednako tako razgovaralo se o proširenju suradnje kroz online tečaj, kako bi se i zainteresiranim policijskim službenicima izvan Zagreba omogućilo učenje turskog jezika. Policijska akademija prema tom modelu već nudi tečaj engleskog jezika te bi mogla pomoći oko jezika policijske struke kod kreiranja sadržaja tečaja.

Pisane vijesti