Posjet Policijskoj školi u Slupsku u povodu desetogodišnje uspješne suradnje i intenziviranja projekata u sklopu Erasmus+ programa

Tijekom posjeta načelnik Josip Ćelić naglasio važnost razvoja sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju, posebice kroz zajedničke strateške projekte

Izaslanstvo Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ predvođeno načelnikom Josipom Ćelićem i zamjenicom načelnika Mirjanom Abramović od 3. do 6. travnja 2023. godine boravilo je u poljskoj Policijskoj školi u Slupsku.

Posjet Policijskoj školi u Slupsku realiziran je na temelju osobnog poziva zapovjednika Policijske škole u Slupsku Piotra Cekale načelniku Josipu Ćeliću, s ciljem naglašavanja desetogodišnje uspješne suradnje koja se nastavlja kroz novi zajednički projekt u sklopu Erasmus+ programa pod nazivom Development of Joint Curriculum for First Responders on the Tactical Procedures in the Use of Force and First Aid.

Dvije institucije za policijsko obrazovanje zajedno sa svojim partnerima, Litavskom policijskom školom i Agencijom za školovanje i stručno usavršavanje kadrova iz Mostara, novim će se projektom posvetiti razvoju kurikuluma za temeljnu policiju. Time će se u svim zemljama partnerima osigurati standardiziran i ujednačen pristup usavršavanju vještina uporabe sredstava prisile i pružanja prve pomoći.

Načelnik Ćelić tijekom radnog sastanka posebno je istaknuo važnost razvoja sustava osiguravanja kvalitete u obrazovanju, posebice kroz zajedničke strateške projekte i razmjenu iskustava eksperata iz Poljske i Hrvatske, jer je u suradnji moguće oblikovati najbolje i najkvalitetnije obrazovanje.

Zapovjednik Cekala zahvalio je hrvatskoj delegaciji na dolasku, posebno istaknuvši da su dugogodišnje uspješne suradnje plod timskog rada, zajedničkog cilja i ustrajnosti uz stratešku procjenu i podršku, koju čelništvo obiju institucija godinama gradi. Dodatno je zahvalio svim djelatnicima koji godinama sudjeluju u provedbi međunarodne suradnje dviju institucija te istaknuo kako vjeruje u uspjeh i novog zajedničkog projekta.

Policijska škola u Slupsku jedna je od pet ustanova za obrazovanje policije u Poljskoj, s kojom Policijska akademija ima vrlo uspješnu suradnju od 2013. godine. Među dosadašnje zajedničke aktivnosti ubrajaju se prije svega razmjene nastavnika i zajedničke radionice u području policijske taktike, tehnika i policijskih intervencija, policijskih vještina, sporta i samoobrane te razmjena instruktora za rukovanje vatrenim oružjem.

U sklopu tih razmjena instruktori Policijske akademije sudjelovali su na jednomjesečnom tečaju za instruktore za rukovanje vatrenim oružjem, a učinkovite tehnike rukovanja vatrenim oružjem koje su imali priliku uvježbavati u Poljskoj implementirane su u programe temeljne i specijalističke policijske obuke. Jednako tako, poljski instruktori sudjelovali su na trotjednoj obuci za instruktore naoružanja i vještine gađanja na Policijskoj akademiji.

Osim spomenutih aktivnosti, Policijska škola u Slupsku i Policijska akademija bile su uključene i u projekt u sklopu Erasmus+ programa pod nazivom Development of the International Police Cadets Training Concept through Cooperative Learning s Litavskom policijskom školom kao nositeljem projekta, koji je uspješno dovršen u lipnju prošle godine predstavljanjem zajedničkog programa obuka i metodičkih preporuka za nastavnike koji su u sklopu projekta razvijeni.

Jedan od važnijih zajedničkih projekata bila je i trilateralna razmjena polaznika temeljnog policijskog obrazovanja u ožujku 2022. godine, na kojoj su uz predstavnike Hrvatske i Poljske sudjelovali i polaznici i nastavnici iz Mađarske. Budućim mladim policajcima ta je razmjena bila snažan poticaj, omogućivši im stjecanje novih znanja i stvaranje neformalnih kontakata te pokazavši važnost i nužnost suradnje različitih policijskih organizacija u Europi kako bi se kvalitetno suprotstavile svim izazovima na terenu.

Naposljetku, projekt Development of Joint Curriculum for First Responders on the Tactical Procedures in the Use of Force and First Aid idući je korak u istom smjeru – osmišljen tako da omogući jačanje sustava obrazovanja i prijateljskoga partnerskog odnosa uz primjenu specifičnih znanja i vještina policijskih službenika te isto tako dodatno ojača, barem u hrvatskom primjeru, međusobnu suradnju instruktora iz policijskih uprava, kao i njihovo povezivanje s kolegama iz drugih zemalja partnera u projektu.

Pisane vijesti