Posjet policijskog časnika za vezu Veleposlanstva SR Njemačke

Razmotreni konkretni koraci za nastavak suradnje hrvatske i njemačke policije na polju obrazovanja

Dana 8. srpnja Policijsku akademiju posjetio je policijski časnik za vezu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke Uwe Dietrich i njegova pomoćnica Kristina Pavlek.

Sastanak je dogovoren kako bi se razmotrile dvije teme vezane za dosadašnju uspješnu suradnju hrvatske i njemačke policije – finaliziranje sklapanja međunarodnog akta između njemačke Savezne Policijske akademije i Policijske akademije MUP-a RH te mogućnosti vezane za suradnju u nabavi i obuci službenih pasa za potrebe interventne policije. Sastanku su, osim gostiju iz Veleposlanstva SR Njemačke, prisustvovali i Anđelko Antonić iz Zapovjedništva za intervencije te načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, njegova zamjenica Mirjana Abramović, voditeljica Službe za koordinaciju istraživanja i nove tehnologije Iva Balgač te voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž.

Gosti iz Veleposlanstva SR Njemačke Policijsku akademiju posjetili su i tijekom Dana otvorenih vrata 10 lipnja 2022., a u sklopu tog prvog sastanka s načelnikom Policijske akademije Josipom Ćelićem, časnik za vezu Dietrich izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, istaknuvši kao primjer uspješne suradnje zajednički projekt Policijske akademije MUP-a RH i njemačke Savezne policijske akademije u sklopu kojeg se policijski službenici zemalja zapadnobalkanske migrantske rute obučavaju u zaštiti državne granice s posebnim osvrtom na zaštitu ljudskih prava. Tada je također razmotren nastavak suradnje vezan za nabavu i obuku službenih pasa, što je jedan od prioriteta Policijske akademije. Ta je suradnja planirana još 2019. godine, no pandemija covida-19 poremetila je tada zacrtane planove.

Novi je sastanak i održan upravo kako bi se suradnja na tim projektima učvrstila. Dogovoreni su, stoga, koraci kojima bi se ubrzalo planirano sklapanje međunarodnog akta između njemačke Savezne Policijske akademije i Policijske akademije MUP-a RH, koje bi olakšalo i učvrstilo živu i kontinuiranu suradnju hrvatske i njemačke policije na polju obrazovanja, a razgovaralo se i o mogućnostima vezanim za organizaciju posjeta hrvatskog izaslanstva njemačkom centru za obuku službenih pasa.
 
 

Pisane vijesti