Posjet polaznika Instituta za visoke studije Ministarstva unutarnjih poslova Francuske Republike

U sklopu studijskog posjeta na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ održan je radni sastanak i prikazane su pokazne vježbe rukovanja s dugim i kratkim oružjem, s ciljem razmjene iskustava i unapređenja daljnje međunarodne suradnje

U utorak 24. siječnja Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ ugostila je polaznike Instituta za visoke studije Ministarstva unutarnjih poslova (IHEMI) Francuske Republike.

Riječ je o centru za istraživanje i analizu u Francuskoj koji se usredotočuje na pitanja vezana uz unutarnju sigurnost i javni red. IHEMI blisko surađuje s drugim istraživačkim institucijama, vladinim agencijama i međunarodnim organizacijama na promicanju razmjene ideja i najboljih u praksi u području unutarnje sigurnosti i javnog reda.

Prije otvorenja radnog sastanka prethodio je kratak bilateralni sastanak načelnika Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Josipa Ćelića, sa zamjenicom Mirjanom Abramović, dekanom Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti Antom Orlovićem i voditeljicom Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidijom Pentavec, dok su s druge strane bili predstavnici IHEMI-a, ravnatelj Eric Freysselinard, zamjenik Jean-Bernard Bobin i časnik za vezu Dimitri Zoulas. Načelnik Josip Ćelić poželio je dobrodošlicu predstavnicima i naglasio kako je Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ jedina hrvatska ustanova za obrazovanje policije, stoga kontinuirano i budno prati zahtjeve i potrebe terena s jedne strane, te nove trendove u načinima poučavanja s druge.
Također je naglasio važnost podrške partnera, pa je jedan od strateških ciljeva stvaranje i njegovanje čvrste međunarodne partnerske mreže. Na kraju se obratio završnim riječima kako je to pravi smjer kojim i dalje treba ići, te da ga unaprijed raduje ova razmjena iskustava i sve mogućnosti suradnje koje iz ovog susreta mogu proizići.

Kao jedan od prvih budućih koraka ravnatelj Instituta za visoke studije francuskog Ministarstva unutarnjih poslova, Eric Freysselinard istaknuo je kako očekuju u skoro vrijeme jednog policijskog službenika iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske kao njihovog gosta, koji bi sudjelovao na jednogodišnjoj edukaciji u Parizu.  

Na radnom sastanku Lidija Pentavec, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju, ukratko je predstavila ustroj i rad Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, a nakon toga uslijedio je kratki razgovor predstavnika Instituta za visoke studije Ministarstva unutarnjih poslova Francuske s profesorima Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti i Policijske škole „Josip Jović“.

U Policijskoj školi  održana je kratka prezentacija demo timova za rukovanje s dugim i kratkim oružjem, a gosti iz Francuske posjet Policijskoj akademiji završili su obilaskom Muzeja policije.

Pisane vijesti