Posjet konzula i policijskog časnika za vezu Veleposlanstva Japana

Razmotreni prvi konkretni koraci za suradnju hrvatske i japanske policije na polju obrazovanja

U srijedu, 17. svibnja Policijsku akademiju "Prvi hrvatski redarstvenik" posjetio je konzul i policijski časnik za vezu Veleposlanstva Japana Shungo Maeda
 
Sastanku su prisustvovali konzul i policijski časnik za vezu Veleposlanstva Japana Shungo Maeda i Iva Veliki iz Veleposlanstva Japana, načelnik Policijske akademije "Prvi hrvatski redarstvenik" Josip Ćelić, načelnik Policijske škole "Josip Jović" Mario Bošnjak, voditeljica Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije Helena Jelinek Mareljić, voditelj Službe za policijski trening Mario Culej, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Pentavec i prodekan za znanost, kvalitetu i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Željko Karas.
 
Načelnik Policijske akademije Josip Ćelić zaželio je dobrodošlicu gostima i istaknuo: "Na Policijskoj akademiji organiziramo i provodimo obrazovne programe za sve razine i sve linije rada policije, te možemo reći da je svaki policijski službenik u Republici Hrvatskoj barem jedanput prošao kroz ovu ustanovu. Naša je misija stoga kontinuirano i budno pratiti zahtjeve i potrebe terena s jedne strane te nove trendove u načinima poučavanja s druge." Načelnik je dodatno naglasio da nam je međunarodna suradnja važna jer samo se na taj način možemo usavršavati i poboljšavati, kada se možemo usporediti s drugima.
 
Policijski časnik za vezu izrazio je zadovoljstvo mogućom budućom suradnjom kroz razmjenu iskustava, te nakon što je obišao Ravnateljstvo policije i nekoliko policijskih uprava želio je vidjeti gdje sve počinje. Zanimanje je pokazao za osnovnu obuku policijskih službenika, odnosno koliko dugo traje, koliko osoba primamo i koliko ih u postotku odustaje.

Načelnik Policijske škole „Josip Jović“ Mario Bošnjak prezentirao je programe školovanja, statistiku upisa i promidžbene aktivnosti koje provodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH, kako bi privuklo što više mladih u policijski sustav.
 
Voditelj Službe za policijski trening Mario Culej  je naglasio važnost sporta u policiji, te da je u tom smislu i s 1.1.2023. godine i osnovana Služba za policijski trening, te da mu je iznimno drago da je netko iz zemlje koja je koljevka borilačkih sportova došao na Policijsku akademiju, na što je Shungo Maeda odgovorio da već duže vrijeme razmišlja da u Hrvatsku dovede judo stručnjake.
 
Prodekan za znanost, kvalitetu i međunarodnu suradnju izv. prof. dr. sc. Željko Karas predložio je gostujuće predavanje o komparaciji japanske i hrvatske policije, te o policijskim ovlastima u Hrvatskoj i Japanu.
  
Nakon sastanka izvršen je obilazak Policijske škole "Josip Jović", Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa gdje je održana prezentacija rada sa službenim psima, pronalaska skrivene osobe u objektu i droge u vozilu.

Na kraju posjeta u Muzeju policije upoznati su sa razvojem policijskih snaga na području Republike Hrvatske te s ulogom policije u Domovinskom ratu.







 

Pisane vijesti