Posjet izaslanstva Policijske škole Szeged

Predstavnici Policijske škole Szeged prihvatili su prijedlog za jačanje suradnje

Na Policijskoj akademiji 14. i 15. listopada boravilo je izaslanstvo Policijske škole Szeged iz Mađarske, koje su činili Ferenc Koczó, zamjenik Policijske škole, Róbert Szilágyi, viši nastavnik, te Edit Balog, prevoditeljica i policijska službenica za međunarodne odnose.

Izaslanstvo su jučer, 14. listopada primili pomoćnica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost Ivana Herceg i policijski službenik za razvoj policijskog obrazovanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini Aleksandar Čubrilo, a na radnom sastanku 15. listopada goste je pozdravio i načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, upoznavši ih ukratko s ustrojstvom i nadležnostima Policijske akademije.

„Mi smo otvoreni za sve oblike suradnje jer kroz razmjenu iskustava možemo još bolje i kvalitetnije obrazovati iduće naraštaje na Policijskoj akademiji“, rekao je nakon prezentacije rada Akademije načelnik Novak. Naglasio je kako Policijska akademija želi ojačati međunarodnu suradnju te je, u skladu s tim, Ministarstvo unutarnjih poslova RH potpisalo sporazume o suglasnosti radi jačanja suradnje u području edukacije i istraživanja s poljskom i turskom stranom, što je predložio i mađarskom izaslanstvu.

Predstavnici Policijske škole Szeged, koja je jedna od četiri policijske škole u Mađarskoj i najaktivnija je na međunarodnom planu, prihvatili su prijedlog za jačanje suradnje. Zamjenik Koczó napomenuo je kako Policijska škola Szeged unapređuje svoj rad prikupljajući najbolje prakse drugih zemalja te surađuje s gotovo svim susjedima te Litvom i Njemačkom, a zanima ih i suradnja sa zagrebačkom Policijskom akademijom, čija je prednost ta što pruža cjelovito policijsko obrazovanje, od temeljnoga do specijalističkog i visokoškolskog. Dodao je i da je Policijska škola Szeged jedina mađarska partnerska akademija Frontexa, kao i Policijska akademija, te su otvoreni za suradnju u apliciranju za Frontexove grantove.

Dekan Visoke policijske škole Krunoslav Borovec predstavio je gostima rad Visoke policijske škole, posebno se osvrnuvši na znanstvenoistraživački rad vezan za unapređenje temeljnih obuka – primjerice planirano istraživanje o odnosu polaznika Policijske škole prema manjinama, LGBT populaciji, migrantima i azilantima s ciljem razvoja tolerancije i prihvaćanja.

Hrvoje Marić, pomoćnik voditeljice Policijske škole „Josip Jović“, prezentirao je, pak, rad Policijske škole – od procesa regrutiranja i upisa, do nastavnog programa i prakse te domskog odgoja i svakodnevnog života polaznika, kojih je ove godine gotovo osamsto. Gosti su pokazali posebno zanimanje za suradnjom kroz projekt Erasmus+, u koji se Policijska škola „Josip Jović“ uključila ove godine s Litvom i Poljskom. „Mislimo da bi upravo razmjena učenika mogla biti jedan od načina da se privuku novi kadeti, mogućnost da u sklopu svog školovanja posjete druge zemlje, vide kako se tamo radi i uče od svojih inozemnih kolega“, rekla je Edit Balog.

Pomoćnica načelnika Mirjana Abramović predstavila je potom sustav e-obrazovanja, koji je također način približavanja novim, tehnologiji okrenutim naraštajima, napomenuvši da je od ove godine u Policijskoj školi implementiran i e-dnevnik, koji će olakšati praćenje nastavnicima i pružiti redoviti uvid u vlastiti napredak polaznicima škole.

U sklopu posjeta, izaslanstvo iz Mađarske obišlo je i Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, kroz koji ih je proveo voditelj Centra Berislav Lankaš, te stalni postav Muzeja policije u auli Visoke policijske škole, koji im je predstavila voditeljica Muzeja Helena Biočić.

Na kraju susreta zaključeno je da dvije obrazovne ustanove imaju mnogo zajedničkih interesa i prigoda za razvoj suradnje te je dogovoren uzvratni susret u Policijskoj školi Szeged u siječnju iduće godine.

Stranica