Posjet izaslanstva Policijske akademije Lübeck

Na radnom sastanku uspoređena iskustva i razmatrana daljnja suradnja

Od 6. do 8. svibnja Policijska akademija ugostila je izaslanstvo Policijske akademije Lübeck Savezne policije SR Njemačke, koje čine predsjednik Policijske akademije Lübeck Alfons Aigner, voditelj Službe za međunarodnu suradnju na Policijskoj akademiji Lübeck Janko Raab, policijski službenik za vezu Marco Weiser i pomoćnica policijskog službenika za vezu Kristina Pavlek.

Središnji dio tog posjeta bio je radni sastanak sa sljedećim temama: organizacijska struktura i nadležnosti, suradnja u području temeljnog obrazovanja, selekcijski postupak i odabir kandidata, suradnja u području specijalističkih tečajeva i obuka, suradnja s Frontexom te, uz proširenje, pravni modalitet rješavanja premještaja i rasporeda policijskih službenika. Sastanku su ispred MUP-a RH nazočili načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović, pomoćnica načelnika za obrazovanje i standard Davorka Martinjak, pomoćnik načelnika za zajedničke poslove i sigurnost Josip Šešet, načelnica Sektora za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima Veronika Bandić, voditeljica Službe za planiranje i razvoj ljudskih potencijala Marinela Baboselac-Marić, voditelj Visoke policijske škole Krunoslav Borovec, voditeljica Policijske škole „Josip Jović“ Renata Odeljan, voditelj Službe za stručno usavršavvanje i specijalizaciju Ilija Jakić, voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Berislav Lankaš, voditeljica Muzeja policije Helena Biočić te Izidora Radek s Visoke policijske škole.

Na sastanku su razmatrani oblici moguće suradnje, prije svega provođenje zajedničkih obuka s ciljem ujednačavanja postupanja graničnih policija u skladu s pravnim procedurama Europske unije te osnaživanja ljudskih kapaciteta granične policije i što učinkovitijeg korištenja opreme donirane graničnim policijama uz poštovanje svih propisanih standarda i procedura. Tema je bila i zajedničko provođenje Frontexovih obuka. Naime, Policijska akademija u vrlo je kratkom roku postala najaktivnija Frontexova partnerska akademija, a u težnji da postane još učinkovitija, traži poželjne partnere za ostvarenje tog cilja.

Slijedilo je kratko predstavljanje kolegija načelnika Policijske akademije Dubravka Novaka, načelnice Veronike Bandić i voditeljice Marinele Baboselac Marić te njihovo obraćanje i razmjena informacija s gostima vezano za problematiku premještaja i raspoređivanja djelatnika.

Nakon toga izaslanstvu je prezentiran rad Policijske akademije. U sklopu toga obišli su Policijsku školu „Josip Jović“, gdje je za njih prezentaciju održao demo tim polaznika, i Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, gdje je upriličena pokazna vježba vodiča i službenih pasa.

Tijekom posjeta izaslanstvo je također razgledalo izložbu Muzeja policije u pratnji voditeljice Muzeja Helene Biočić.

Na kratkom radnom sastanku na kraju posjeta dana je potpora svim prijedlozima suradnje o kojima se razgovaralo, osobito vezano za obuku granične policije, i to u trilateralnom modelu koji uključuje dvije policijske akademije i Frontex. Njemačko izaslanstvo osobito je zanimanje pokazalo za projekt e-obrazovanja na Policijskoj akademiji i izrazilo želju za daljnjim prenošenjem naših iskustava u implementaciji takva sustava, koji smatraju iznimno korisnim. Jednako tako, zanima ih razmjena iskustava eksperata za dresuru službenih pasa. Također je dogovoren uzvratni sastanak, tijekom kojeg bi se sastavio memorandum i konkretizirali budući zajednički projekti.                             

Stranica