Posjet izaslanstva MUP-a Crne Gore Policijskoj akademiji

Delegacija se upoznala se ustrojstvom i radom svih ustrojstvenih jedinica Policijske akademije te je dogovorena daljnja suradnja

Od 11. do 14. ožujka na Policijskoj akademiji u Zagrebu boravilo je izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Crne Gore predvođeno načelnikom Uprave za strateški razvoj Safetom Koračem. 

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak s pomoćnicima  predstavio je organizacijsku strukturu i nadležnost Policijske akademije koja policijsko obrazovanje temelji na načelu cjeloživotnog obrazovanja.

Delegacija se upoznala se ustrojstvom i radom svih šest ustrojstvenih jedinica Policijske akademije.

Tako je voditeljica Policijske škole Josipa Jovića Renata Odeljan gostima predstavila kampanju Postani policajac te načine selekcije i uvjete koje trebaju ispunjavati kandidati za polaznike Policijske škole. Voditelji stručnih aktiva i voditelji obrazovnih skupina predstavili su sadržaje nastavnih planova i programa pojedinih nastavnih predmeta, kao i djelokrug rada voditelja obrazovnih skupina u domskom smještaju te tijekom realizacije stručne prakse, dok je demo-tim Policijskog naoružanja i gađanja održao atraktivnu prezentaciju.

Voditelj Visoke policijske škole i dekan Krunoslav Borovec  predstavio je preddiplomski stručni studij i diplomski specijalistički stručni studij koji se izvodi na Visokoj policijskoj školi, kao i međunarodnu suradnju i razmjenu. Gosti iz Crne Gore saznali su više i o radu Centra za policijska istraživanja i Centra za mentalno zdravlje Visoke policijske škole. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje dvije države na području visokog obrazovanja odnosno otvaranju upisne kvote za studente MUP-a Crne Gore na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, pomoć hrvatskih stručnjaka u ustrojavanju visokog učilišta u Crnoj Gori te mogućnost dodatnog usavršavanja stručnjaka iz Crne Gore koji bi sudjelovali u radu visokoškolskog učilišta.

Voditelj Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Ilija Jakić predstavio je planiranje obuka i tečaja, kao i Plan policijskog obrazovanja te međunarodne tečajeve i načine evaluacija provedenih obuka. Upravo je na području provođenja zajedničkih obuka stavljen naglasak daljnje suradnje dvije države.

Mirjana Abramović, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost predstavila je uvođenje obrazovanja na daljinu (e-obrazovanje) i međunarodne obuke koje se provode u suradnji s Frontexom. Dogovoreno je prenošenje znanja upravo u području učenja na daljinu te suradnja razmjene knjiga Knjižnično-informacijskog centra.

Gosti su posjetili i Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, a voditelj Centra Berislav Lankaš predstavio je planiranje i provođenje obuka kao i postupak nabave službenih pasa.

Delegacija Crne Gore obišla je poznatu izložbu krivotvorenih umjetnina Muzeja policije „Ljepota lažnog sjaja“ i postav dijela izložaka iz bogatih zbirki Muzeja policije koje je predstavila voditeljica Muzeja Helena Biočić. Uz to, posjetili su i Policijsku upravu krapinsko-zagorsku te Kumrovec i spomenik „Lijepoj našoj“ u Zelenjaku.     

Stranica