Posjet finske granične policije

Na predavanjima i panel-raspravi razmijenjene najbolje prakse u obuci pomorske policije i nadzoru granice na moru i kopnu

Na Policijskoj akademiji jučer, 20. studenoga održana je panel-rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici finske granične policije te stručnjaci iz Uprave za granicu i Ravnateljstva civilne zaštite.

U uvodnom dijelu goste su pozdravile pomoćnice načelnika Policijske akademije Davorka Martinjak i Mirjana Abramović, napomenuvši kako Policijska akademija intenzivno radi na jačanju međunarodne suradnje s partnerskim policijskim akademijama i centrima za obrazovanje i obuku policijskih službenika, kao i EU agencijama. Naglasili su, osim toga, potrebu za proširenjem suradnje s Finskom s obzirom na činjenicu da Hrvatska od Finske iduće godine preuzima predsjedavanje Vijećem Europske unije te je razmjena iskustava s finskim stručnjacima ne samo korisna nego i nužna.
Pomoćnica Martinjak istaknula je kako su naši gosti iz finske granične policije nedvojbeno jedan od lidera u Europi kada je riječ o obukama pomorske policije, posebno u osposobljavanju u području zaštite državne granice na moru te općim i specijalističkim obukama posada brodova. Čast je i privilegij ugostiti takve eksperte na Policijskoj akademiji, kao i naše stručnjake granične policije, na koje možemo biti ponosni.

Pomoćnica Abramović istaknula je kako Policijska akademija prioritetno razmišlja u smjeru cjeloživotnog obrazovanja policijskih službenika te je posebno pozdravila prisutne kolege iz Uprave za granicu Mirnu Kovač-Bašić, Antu Prgina i Tomislava Lukca, te kolegu iz Ravnateljstva civilne zaštite, Roka Baotića, koji zahvaljujući svojoj stručnosti i predanom radu zajedno sa svojim kolegama i svim graničnim policajcima odolijevaju svakodnevnim pritiscima ilegalnih migracija pred kojima se Hrvatska nalazi zbog svog geografskog i geostrateškog položaja te činjenice da ima najdužu vanjsku granicu Europske unije.
 
Na početku radnog sastanka finski i hrvatski stručnjaci održali su niz predavanja. Sami Järvenpää, voditelj Jedinice za obuku pomorske policije s Policijske akademije za obuku granične policije, govorio je o sustavu obuke pomorske policije u finskoj graničnoj policiji, osobito pomorskom SAR sustavu i obuci pomorskih policijskih službenika niže i više razine u finskoj graničnoj policiji.
Hrvatski eksperti u svojim su predavanjima predstavili domaća iskustva u obuci pomorske policije te nadzoru državne granice na moru i sudjelovanju hrvatske pomorske policije u međunarodnim aktivnostima.
Voditelj odjela za nadzor granice Graničnog okruga Sjeverne Karelije Timo Poutinen temu nadzora državne granice proširio je iskustvima finske policije na kopnu, predstavivši praksu Okruga Sjeverna Karelija, uz osvrt na suradnju s drugim službama, prije svega policijom i hitnom službom.

Sve spomenute teme potom su raspravljene tijekom panela, koji je moderirao Aleksandar Čubrilo, policijski službenik za razvoj policijskog obrazovanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini. U živoj raspravi sudionici su razmijenili konkretna iskustva i najbolje prakse iz Finske i Hrvatske te izrazili želju za jačanjem suradnje u budućnosti.

Sastanak je zatvorio Ilija Jakić, voditelj Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju, zahvalivši sudionicima na aktivnom doprinosu. Naglasio je kako je sastanak bio odlična prigoda za razmjenu najboljih praksi, dodavši da su iz pozicije policijskog obrazovanja takvi susreti izrazito korisni jer mogu pridonijeti daljnjem usavršavanju programa specijalizacije.

Treba istaknuti kako Policijska akademija na ovaj način želi dati svoj doprinos ispunjenju ključnih stavki hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, biti partner u približavanju otvorenih tema u sklopu kojih možemo zajednički doprinijeti Europi koja se razvija, povezuje, štiti i koja je utjecajna. Upravo zato, prepoznali smo važnost i inicirali pokretanje bliže suradnje s druge dvije zemlje predsjedavajućeg trija (Rumunjskom i Finskom), kao i s Njemačkom kao članicom Unije koja će od Hrvatske preuzeti predsjedanje, osobito kroz uspješno apliciranje za provedbu Frontexovih obuka koje će se odvijati i ovdje na Policijskoj akademi

Stranica