Posjet delegacije Republike Kosova Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“

Ministra unutarnjih poslova Republike Kosova Xhelala Sveçlu upoznali s djelokrugom rada Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“

Danas, 21. ožujka, Policijsku akademiju „Prvi hrvatski redarstvenik“ posjetio je ministar unutarnjih poslova Republike Kosova Xhelal Sveçla kojeg je ugostio načelnik Policijske akademije Josip Ćelić.
 
Sastanku su prisustvovali i dr. Martin Berishaj, veleposlanik Republike Kosova u Republici Hrvatskoj, Jeta Tela, šefica Kabineta ministra unutarnjih poslova, Sefedin Kuci, ataše za migraciju u Veleposlanstvu Republike Kosova u Hrvatskoj te Mirjana Abramović, zamjenica načelnika Policijske akademije s najbližim suradnicima.

Načelnik Josip Ćelić zaželio je dobrodošlicu prisutnima te naglasio da je Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ jedina obrazovna ustanova u Republici Hrvatskoj zadužena za školovanje i stručno usavršavanje policijskih službenika. Naglasio je da okosnicu čine Policijska škola „Josip Jović“ programom srednje škole i školovanja odraslih kroz program prekvalifikacije, Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti te službe koje se bave cjeloživotnim obrazovanjem.
 
Rukovoditelji ustrojstvenih jedinica Policijske akademije predstavili su svoje službe, organizaciju rada i programe koje provode, a u opsežnoj prezentaciji delegacija je upoznata s aktivnostima koje se provode i na međunarodnoj razini.  
 
Ministar unutarnjih poslova Republike Kosova Xhelal Sveçla zahvalio je na gostoprimstvu, dijeljenju znanja i suradnji u području obrazovanja. Također se osvrnuo na sigurnosnu situaciju na Kosovu te iskazao zadovoljstvo razmjenom iskustava i unaprjeđenjem znanja s nadom za nastavak suradnje.
 
Nakon konstruktivnog i sadržajnog sastanka uslijedio je prikaz vježbe rukovanja oružjem u izvedbi demo tima Policijske škole „Josip Jović“.
 
Policijski službenici Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa izveli su pokazne vježbe i prezentirali rad službenih pasa MUP-a za kriminalistička istraživanja, detekciju humane krvi, sperme te detekciju zapaljivih tekućina kao izvorišta požara.
Također, predstavili su rad službenih pasa napadačke namjene prilikom sprječavanja bijega počinitelja kaznenog djela te rad pasa za detekciju droga prilikom pregleda vozila i osobne prtljage.
 
Nakon završetka delegacija se uputila u obilazak Muzeja policije, gdje su iz prve ruke mogli čuti i doživjeti povijest stvaranja hrvatske policije.
 
 
 
 

 

 
 
 

Pisane vijesti