Posjet delegacije Odjela za školovanje službenih pasa Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije

Razmjena iskustava i nastavak suradnje u obuci službenih pasa za potrebe policije

Dana 17. ožujka 2022. godine u prostorima Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Policijske akademije održan je radni posjet instruktora Odjela za školovanje službenih pasa Policijske akademije iz Ljubljane. Ovo je bio uzvratni posjet slovenske delegacije na čelu s voditeljem Markom Medvešekom, nakon što su predstavnici Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u studenom 2021. posjetili slovenske kolege.
 
Nakon uvodnog razgovora i predstavljanja, održana je prezentacija rada i aktivnosti Službe za obuku vodiča  i dresuru službenih pasa. Predstavljeni su programi i metode školovanja službenih pasa za različite namjene: detekciju droga, detekciju eksploziva, zaštitu državne granice, graničnu kontrolu, zaštitnu-tragačku namjenu, praćenje ljudskog traga i napad, koje provodi Služba za obuku vodiča i dresuru službenih pasa. Naglasak je bio na metodama koje se koriste u obuci, a to su nagrađivanje poželjnog ponašanja i blago korigiranje nepoželjnog. Pri tom se koriste metode i taktike koje se ne baziraju na kazni, nego na ohrabrivanju psećeg ponašanja davanjem nagrade, uglavnom hrane i/ili igračke. Bilo je riječi o testiranju i godišnjem licenciranju vodiča i službenih pasa, a predstavljeni su i planovi za uvođenje novih linija rada u školovanju službenih pasa.
 
Nakon toga uslijedile su demonstracije vježbi sa psima za detekciju droga i eksploziva na otvorenom prostoru i vozilima, kao i vježbe poslušnosti te vježbe obrane i napada sa psom za zaštitu državne granice.
 
Predstavnici Odjela za školovanje službenih pasa iz Ljubljene održali su prezentaciju i prikazali praktični rad pasa za kriminalistička istraživanja (detekciju krvi) te pasa za istraživanje uzroka požara. Pas za istraživanje požara koristi se u slučaju sumnje na počinjenje kaznenog djela, kako bi se isključila mogućnost počinjenja kaznenog djela te kada se radi o većim požarima.
 
Na završnom dijelu sastanka razmijenjena su iskustva vezano za nabavu pasa a dogovorena je i daljnja suradnja na školovanju pasa za kriminalistička istraživanja i istraživanje uzroka požara za potrebe Ministarstava unutarnjih poslova, budući su to nove linije rada u školovanju službenih pasa koje Služba za obuku vodiča i dresuru službenih pasa planira uvesti. Također je dogovoreno i zajedničko održavanje vježbe sa službenim psima u Hrvatskoj, kao i druge bilateralne edukacije.

Pisane vijesti