Posjet delegacije Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Odjelu za školovanje službenih pasa Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije

Razmjena iskustava i nastavak suradnje u obuci službenih pasa za potrebe policije

Dana 16. studenog 2021. delegacija Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa na čelu s voditeljicom Danijelom Petković, bila je u radnom posjetu Odjelu za školovanje službenih pasa Republike Slovenije. Odjel za školovanje službenih pasa ustrojstvena je jedinica Policijske akademije koja djeluje od 1949. godine. Glavna zadaća Odjela za školovanje službenih pasa je školovanje vodiča i službenih pasa za opću i specijalističku namjenu kao što su: patrolni psi (psi napadačke namjene) psi za detekciju droga, eksploziva, oružja i barutnih plinova, psi za forenziku i kriminalistička istraživanja (biološki tragovi i ljudske izlučevine), psi za cadaver (traženje leševa i grobova), psi za požare i paljevine, psi za detekciju duhana, a u planu je i školovanje pasa za detekciju novca. Odjel nabavlja pse iz vlastitog uzgoja i kupovinom. Kroz vlastiti uzgoj štenaca, do sada su ostvarili 71% uspješnosti. U školovanju se naglasak stavlja na poslušnost (pozitivnom metodom nagrađivanja, motivacijom i razvijanjem želje za radom i suradnjom na relaciji pas – vodič), socijalizaciju i upoznavanje urbane sredine, osnove obrane preko nagona plijena, osnove traga i traženje ljudskog mirisa.

Tijekom posjeta, predstavnici slovenskog Odjela za školovanje službenih pasa organizirali su za hrvatsku delegaciju obilazak svojih radnih prostora, veterinarske ambulante, smještajnih kapaciteta pasa, te su predstavili rad svog Odjela kroz demonstraciju pokaznih vježbi sa službenim psima. Vježbe su sadržavale prikaz završnog ispita za patrolne pse, demonstraciju rada službenih pasa za kriminalistička istraživanja kao i prikaz uporabe službenih pasa za detekciju ubrzivača (akceleranata) požara. Na stadionu NK Olimpije u Ljubljani, demonstrirana je simulacijska vježba suzbijanja navijačkih nereda na sportskim natjecanjima uporabom službenih pasa.

Delegacija je posjetila i Policijsku akademiju u Ljubljani gdje se kratko susrela s direktorom, gospodinom Ivom Holcom. Zaključno je dogovorena daljnja suradnja i pomoć u području školovanja službenih pasa, sudjelovanja u zajedničkim radionicama i edukacijama. Na završetku posjeta predstavnici slovenskog Odjela pozvani su u uzvratni posjet Policijskoj akademiji, Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.

Pisane vijesti