Posjet časnika za vezu Republike Austrije

Nakon što je bilateralna suradnja na području policijskog obrazovanja u posljednje dvije godine zaustavljena pandemijom, razmotren nastavak zajedničkih aktivnosti 

Policijsku akademiju u petak, 1.7.2022. godine, posjetili su policijski časnik za vezu Peter Eglauer i njegova asistentica Lujza Živković iz Veleposlanstva Republike Austrije.

U sklopu prvog sastanka s načelnikom Policijske akademije Josipom Ćelićem, časnik za vezu Eglauer izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Ministarstvom unutarnjih poslova RH, napomenuvši kako je olakšava činjenica da je struktura policije u obje zemlje slična te da, kako je naglasio, „policija općenito govori istim jezikom, i to je ono što naš zajednički rad čini ugodnijim i jednostavnijim“.

Posjet je ponajprije iskorišten za rekapitulaciju dosadašnje suradnje u području policijskog obrazovanja i razmatranje nastavka pojedinih aktivnosti koje su usporene pandemijom covida-19 te mogućih novih polja zajedničkog rada.

Gosti su, među ostalim, ponudili pomoć vezanu za problematiku nabave službenih pasa i suradnje s austrijskim centrom za obuku vodiča službenih pasa te prenijeli prijedlog Akademije za sigurnost Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije o mogućem posjetu Policijskoj akademiji RH radi predstavljanja rada CEPA-e (Središnje europske policijske akademije).

Načelnik Policijske akademije zahvalio je časniku za vezu Eglaueru na posjetu i inicijativi, napomenuvši kako Policijska akademija i Ministarstvo unutarnjih poslova u cjelini imaju što ponuditi, no također su i otvoreni za prijedloge austrijske strane. Izrazio je, stoga, uvjerenje kako će se dobra dosadašnja suradnja nastaviti i u budućnosti.
 

Stranica