Posjet Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru

Dogovoreno proširenje suradnje kroz projekte koji uključuju jačanje nastavničkih kompetencija, digitalizaciju i razvoj sustava e-učenja te zajedničko apliciranje u programu Erasmus+

Izaslanstvo Policijske akademije protekla dva dana boravilo je u radnom posjetu Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru. Zamjenicu načelnika Policijske akademije Mirjanu Abramović, voditeljicu Službe za razvoj policijskoga obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidiju Pentavec i njezinog pomoćnika Nikolu Slameka pratio je policijski ataše pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH Denis Erak, a primili su ih ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević, voditeljica Odjela za potporu Dunja Galić te voditeljica Odsjeka za opće, pravne i kadrovske poslove Jelena Pupić.
Dvije institucije uspješno surađuju u sklopu projekta koji provode Policijska akademija MUP-a RH i Savezna policijska akademija SR Njemačke, gdje koordinacijom Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova policijski službenici Granične policije BiH u Valbandonu pohađaju obuke „Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštovanje ljudskih prava“. Kako je riječ o institucijama koje, u skladu sa zakonodavstvima svojih država, školuju, obučavaju i usavršavaju policijske službenike, tijekom posjeta razmotreno je proširivanje spomenute suradnje te konkretne aktivnosti razmjene predavača i trenera.
Kao jedna od prvih aktivnosti planirano je organiziranje andragoške radionice Policijske akademije za predavače i instruktore Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova. Osim toga, domaćini su pokazali zanimanje za iskustva Policijske akademije vezana za digitalizaciju i razvijanje platforme e-obrazovanja, te će jedan od budućih vidova suradnje uključivati i potporu Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u znatnijem implementiranju IKT tehnologije u obrazovne procese. Naposljetku, dogovorena je i suradnja kroz K2 aktivnost programa Erasmus+, u projektu razvoja zajedničkog kurikuluma na temu policijske taktike, uporabe sredstava prisile i pružanja prve pomoći.
„Ovakvi produktivni radni sastanci, u kojima imamo priliku razmijeniti iskustva i najbolje prakse, jamstvo su kvalitetnijeg i ujednačenijeg policijskog obrazovanja, a posljedično i učinkovitije i spremnije policije naših zemalja“, napomenula je zamjenica Abramović tijekom sastanka. Zaključno je dodala kako je osobito raduje što je pritom riječ o susretu s prvim susjedima, s kojima Policijska akademija već dvije godine uspješno gradi suradnju.

Stranica