Ponovno se sastali nakon 15 godina

Slika topvijesti/lipanj/pitomci.jpg
Kako bi nakon 15 godina vidjeli svoje kolege s kojima su u Srednjoj policijskoj školi dijelili školske klupe, petorica policijskih službenika – Damir Barić, Damir Đopar, Tomislav Penezić, Marko Svilić i Srećko Martinić, u ožujku ove godine prihvatili su se posla, koji na početku nije puno obećavao. Naime, odlučili su organizirati proslavu mature, i to ne samo za jedan razred, već za cijelu XVII klasu pitomaca, koju je činilo 12 razreda (generacija 1988.- 1992).

Najteže je bilo prikupiti podatke o svim pitomcima koji su maturirali 15. lipnja 1992. godine, jer nije postojao jedinstveni popis maturanata. Stoga je trebalo obraditi podatke za oko tisuću pitomaca koji su se u određenom razdoblju četverogodišnjeg školovanja našli u XVII klasi, da bi se došlo do popisa od 279 pitomaca koji su maturirali.

Od 279 pitomaca, većina danas radi po svim policijskim upravama u Hrvatskoj, 58 ih je izvan aktivne službe MUP-a, dok je osam pitomaca izgubilo živote (nesretnim slučajem ili pogibijom u ratu), te je za njih održana i minuta šutnje.

Pozive za proslavu mature dobili su svi maturanti, kao i tridesetak profesora i odgajatelja, a na dugo očekivanom ponovnom susretu, koji je održan 9. lipnja na Policijskoj akademiji, okupilo se mnoštvo od oko 140 pitomaca i petnaestak profesora i odgajatelja.

Na početku susreta, nekadašnje je maturante pozdravio i bivši načelnik Srednje policijske škole Josip Strmotić, koji je maturantima čestitao 15. godišnjicu mature, te se prisjetio vremena kada su pitomci XVII klase odrastali u teškim ratnim okolnostima, a uz to su dali veliki doprinos u obrani grada Zagreba.

Nakon kraćeg druženja u restoranu, mnoštvo se uputilo na zajedničko fotografiranje ispred Policijske škole, a potom je svaki razred otišao na polusatno razredno druženje u matične učionice zajedno s razrednikom i odgajateljem. „Zabavu“ su nastavili u restoranu, uz prisjećanje na školske dane.

Organizatori proslave nadaju se da će njihov primjer potaknuti i druge generacije na slična okupljanja, jer tijekom priprema nisu naišli na podatke da se i jedna klasa do sada pokušala okupiti u cijelosti, već su proslave mature održavali samo pojedini razredi.


Stranica