Policijsku akademiju posjetilo izaslanstvo poljske Policijske škole u Slupsku

U sklopu posjeta dogovoreno razvijanje zajedničkog programa za instruktore u području primjene sredstava prisile te pružanja prve pomoći

Od 11. do 13. listopada 2022. na Policijskoj akademiji boravilo je četveročlano izaslanstvo Policijske škole u Słupsku, koje su činili načelnik škole Piotr Cekała, njegov zamjenik Maciej Marciniak, voditelj Odjela za policijske intervencije Daniel Krenc i viši predavač tima za didaktičku potporu Michał Jaśkowski.

Policijska škola u Słupsku jedna je od pet ustanova za obrazovanje policije u Poljskoj, s kojom Policijska akademija ima vrlo uspješnu suradnju od 2012. godine. Među dosadašnje zajedničke aktivnosti ubrajaju se prije svega razmjene nastavnika i zajedničke radionice u području policijske taktike, tehnika i policijskih intervencija, policijskih vještina, sporta i samoobrane te razmjena instruktora za rukovanje vatrenim oružjem. U sklopu tih razmjena instruktori Policijske akademije sudjelovali su na jednomjesečnom tečaju za instruktore za rukovanje vatrenim oružjem, a učinkovite tehnike rukovanja vatrenim oružjem koje su imali priliku uvježbavati u Poljskoj implementirane su u programe temeljne i specijalističke policijske obuke. Jednako tako, poljski instruktori sudjelovali su na trotjednoj obuci za instruktore naoružanja i vještine gađanja na Policijskoj akademiji.

Osim spomenutih aktivnosti, Policijska škola Słupsku i Policijska akademija bile su uključene i u projekt u sklopu K2 aktivnosti Erasmus+ programa pod nazivom Development of the International Police Cadets Training Concept through Cooperative Learning s Litavskom policijskom školom kao nositeljem projekta, koji je uspješno dovršen u lipnju ove godine predstavljanjem zajedničkog programa obuka i metodičkih preporuka za nastavnike koji su u sklopu projekta razvijeni.

Naposljetku, jedan od važnijih zajedničkih projekata bila je i trilateralna razmjena polaznika temeljnog policijskog obrazovanja u ožujku 2022. godine, na kojoj su uz predstavnike Hrvatske i Poljske sudjelovali i polaznici i nastavnici iz Mađarske. Budućim mladim policajcima ta je razmjena bila snažan poticaj, omogućivši im stjecanje novih znanja i stvaranje neformalnih kontakata te pokazavši važnost i nužnost suradnje različitih policijskih organizacija u Europi kako bi se kvalitetno suprotstavile svim izazovima na terenu.

Ovaj posljednji susret s predstavnicima Policijske škole u Słupsku bio je prilika za rekapitulaciju dosadašnjih aktivnosti, ali i zacrtavanje smjera buduće suradnje te je u sklopu susreta svečano potpisan novi Memorandum o suglasnosti o jačanju suradnje u području edukacije i istraživanja. Za Policijsku akademiju taj je dokument mnogo više od zapisa na papiru, napomenuo je načelnik Josip Ćelić tijekom sastanka s poljskim kolegama. Njime su obje strane potvrdile svoju odlučnost da će uspješnu dosadašnju suradnju nastaviti i u budućnosti, dodao je, istaknuvši pritom napore koje su u tom smjeru uložili njegovi suradnici, zamjenica Mirjana Abramović te voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju Lidija Pentavec.

Kao jedan od prvih budućih koraka dogovoreno je razvijanje zajedničkog programa za instruktore u području primjene sredstava prisile te pružanja prve pomoći. Potrebu za takvim tipom dopunskog stručnog usavršavanja policijskih službenika, u kojem važan dio čini osposobljavanje za pružanje prve pomoći, poljska strana uočila je nakon početka ratnih zbivanja u Ukrajini u veljači ove godine, a slični se zahtjevi postavljaju i pred hrvatske policijske službenike u kontekstu pojačanih migracija na našem području. Obje strane zaključile su da bi usporedba iskustava i zajednički napori u stvaranju programa usavršavanja za instruktore mogli biti ključ za učinkovitije policijsko postupanje i spremnije suočavanje s kurentnim izazovima.

Stranica