Policijsku akademiju posjetilo izaslanstvo Litavske policijske škole

U sklopu posjeta potpisan Memorandum o suglasnosti o jačanju suradnje u području edukacije i istraživanja između dvije ustanove za policijsko obrazovanje

Od 11. do 13. listopada 2022. na Policijskoj akademiji boravilo je dvočlano izaslanstvo Litavske policijske škole, koje su činili načelnik policijske škole Robertas Šimulevičius i njegov zamjenik Mindaugas Bilius. 

S Litavskom policijskom školom Policijska akademija počela je surađivati 2019. godine, kad su zajedno s poljskom Policijskom školom u Słupsku aplicirale za projekt Development of the International Police Cadets Training Concept through Cooperative Learning u okviru K2 aktivnosti programa Erasmus+. Glavni cilj projekta bilo je kreiranje zajedničkog programa obuke za polaznike temeljnog policijskog obrazovanja u području policijskog postupanja te izrada metodičkih preporuka za provedbu obuke. Program je u sklopu projekta eksperimentalno i proveden tijekom 2022. godine, kroz tri radionice u tri uključene policijske škole, a u provedbi je sudjelovalo po osam polaznika i dva nastavnika iz svake zemlje. 

Posjet gostiju iz Litavske policijske škole bio je prilika za jačanje suradnje i razmatranje njenih mogućih smjerova u budućnosti te je u sklopu susreta svečano potpisan Memorandum o suglasnosti o jačanju suradnje u području edukacije i istraživanja. Memorandum je dvjema ustanovama za policijsko obrazovanje pružio pravni temelj za suradnju, no njime su i hrvatska i litavska strana također potvrdile svoju odlučnost da će uspješnu dosadašnju suradnju nastaviti i u budućnosti, napomenuo je načelnik Josip Ćelić tijekom potpisivanja Memoranduma o suglasnosti s predstavnicima Litavske policijske škole. 

U sklopu posjeta, načelnik Ćelić gostima je predstavio svoje najbliže suradnike, voditelje službi na Policijskoj akademiji, koji su ukratko prezentirali rad svojih službi. Gosti su posebno zanimanje pokazali za časopis Policija i sigurnost Ministarstva unutarnjih poslova naglasivši kako su uključeni u rad sličnog stručnog časopisa u svojoj zemlji te su otvoreni za suradnju kroz uredništvo časopisa. 

No kao jedan od prvih budućih koraka spomenut je uzvratni susret u Litavskoj policijskoj školi u Mastaičiaiju, kao i razmatranje tema za moguće buduće projekte u sklopu programa Erasmus+, s kojim litavski kolege imaju hvalevrijednog iskustva. 
 

Stranica