Policijsku akademiju posjetilo izaslanstvo grada Nanjinga

Policijska akademija ugostila je izaslanstvo grada Nanjinga, koje su predvodili tajnik Gradskog vijeća za političke i zakonodavne poslove i zamjenik ravnatelja Uprave za javnu sigurnost Nanjinga

Policijska akademija jučer je ugostila izaslanstvo grada Nanjinga, koje su predvodili tajnik Gradskog vijeća za političke i zakonodavne poslove Jinhui Xu te zamjenik ravnatelja Uprave za javnu sigurnost Nanjinga Daozheng Che. Gosti iz Kine stigli su u pratnji Krešimira Juraka i Lucy Feng iz Konfucijeva instituta u Zagrebu, kojem je osnovna zadaća promocija kineskog jezika i kulture u svijetu.

Izaslanstvo su u ime načelnika Policijske akademije pozdravile pomoćnica načelnika za obrazovanje i standard Davorka Martinjak te voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost Ivana Herceg. Pritom je pomoćnica Martinjak ukratko predstavila sustav policijskog obrazovanja u Hrvatskoj te se dodatno osvrnula na plodnu suradnju Policijske akademije s Konfucijevim institutom u Zagrebu, u sklopu koje se na Akademiji održava tečaj kineskog jezika za policijske službenike.

Aleksandar Čubrilo, policijski službenik za razvoj policijskog obrazovanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, izaslanstvu je potom predstavio ustrojstvo Policijske akademije i sve razine policijskog obrazovanja. Gosti su sa zanimanjem pratili izlaganje, napomenuvši kako je koncept cjeloživotnog učenja, kojim se vodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH, ključan i u kineskom sustavu policijskog obrazovanja.

Dotaknuta je i tema primjene tehnologije u očuvanju javne sigurnosti. Hrvatska se u tom smislu može pohvaliti sustavom e-policija, u sklopu kojeg je i mobilna aplikacija pomoću koje građani mogu policiji dojaviti događaje u čiju zakonitost sumnjaju. Osim toga, zahvaljujući suradnji MUP-a s tvrtkama Ericsson Nikola Tesla d.d., Securitas Hrvatska d.o.o. i Hidraulika promet d.o.o., vanjsku granicu Europske unije odnedavno nadzire 17 mobilnih termovizijskih kamera.

Bio je to uvodni susret, u kojem se Policijska akademija predstavila drugoj strani i otvorila vrata budućoj suradnji.

Stranica