Policijski službenici Policijske škole na stručnom skupu „Suvremene kompetencije odgajatelja“

Profesionalna potpora i stalan razvoj ključnih kompetencija u odgoju i obrazovanju ključni su za kvalitetan rad odgajatelja u učeničkim domovima. 

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje od 18. do 20. ožujka 2024.godine  u Zadru  održana je trodnevna Zimska škola za odgajatelje.

Stručni skup bio je namijenjen odgajateljima, stručnim suradnicima, zdravstvenim voditeljima i ravnateljima učeničkih domova u Republici Hrvatskoj.

Na skupu su sudjelovali i policijski službenici  Policijske škole „Josip „Jović“, zaduženi za odgojni proces učenika i to: Davor Katić, policijski službenik voditelj klase i izvannastavnih aktivnosti te Marko Duspara, policijski službenik za organizaciju i nadzor rada obrazovne skupine.  

Osim stručnih predavanja koja su održali  dr. sc. Marko Turk,  doc. dr.sc. Ana Marija Iveljić, profesorica Katarina Fruk i profesorica Katarina Ruškan Simić, održane su i brojne  pedagoške radionice, te dvije fokus grupe,  koje su osvijestile važnost suradničkih odnosa i pružile nove ideje za daljnji rad s učenicima. 

Tijekom trodnevnog druženja predavači i voditelji pedagoških radionica zajedno s odgajateljima i stručnim suradnicima u učeničkim domovima raspravljali su o čimbenicima koji utječu na kvalitetu odgojno obrazovnog rada. Posebno su istaknute  kompetencije djelatnika u odgoju i obrazovanju, među ostalima savjetodavni rad s učenicima,  umijeće komunikacije kako verbalne tako i neverbalne te trajno profesionalno usavršavanje odgajatelja u učeničkom domu. 

Izuzetno vrijedan doprinos stručnog skupa dala je razmjena iskustava odgajatelja i stručnih suradnika u odgojno-obrazovnoj praksi.  Svi sudionici su u završnom dijelu imali priliku (i zadatak), iznijeti svoje mišljenje i refleksiju na sadržaje koji su predstavljeni.

Zaključak je Zimske škole da su razvojni potencijali i  kompetencije odgajatelja i stručnih suradnika polazna pretpostavka za unaprjeđivanje pedagoškog rada u učeničkom domu, a tome može pridonijeti odgovarajuća profesionalna potpora.

Dogovorena je  buduća  suradnja i razmjena iskustava među učeničkim domovima.
 
 
 

Stranica