Policijski časnik za vezu Veleposlanstva SR Njemačke u posjeti Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“

Slika /02_vijesti/2024/veljača/CA887BE3-B8B1-4EE1-A512-A3271284736F.JPG

Policijski časnik za vezu Veleposlanstva SR Njemačke Tim Nowottnick posjetio Policijsku akademiju „Prvi hrvatski redarstvenik“ s ciljem nastavka iznimno uspješne suradnje njemačke i hrvatske policije

Nakon posjeta u Lübecku, u prosincu 2023. od strane predstavnika Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, na čelu s zamjenicom načelnika Mirjanom Abramović, Saveznoj policijskoj akademiji, Savezne policije, Savezne Republike Njemačke, dana 7. veljače 2024. organiziran je sastanak s policijskim časnikom za vezu Veleposlanstva SR Njemačke Timom Nowottnickom.

Policijski časnik za vezu Nowottnick posjetio je Policijsku akademiju s ciljem nastavka razvijanja i jačanja partnerstva i međunarodne suradnje u području razmjene znanja i iskustva te nastavka suradnje u 2024. godini, pogotovo nastavka zajedničkog projekta „Common effort on capacity building: Border surveillance with respect to human rights“ (Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštovanje ljudskih prava), temeljem kojeg dvije ustanove zajednički kontinuirano provode obuke za službenike granične policije iz zemalja takozvane zapadnobalkanske rute.

Načelnik Josip Ćelić zaželio je dobrodošlicu Timu Nowottnicku napomenuvši kako je Policijska akademija iznimno zadovoljna dosadašnjom suradnjom i podrškom koju joj pruža Veleposlanstvo SR Njemačke. Naglasio je kako su dogovoreni novi, prošireni oblici suradnje kroz razmjene stručnjaka i sudjelovanje na obukama. 

Nowottnick je posebno istaknuo zainteresiranost za obuku njemačkih ronilaca stacioniranih u Saveznoj policijskoj akademiji u Lübecku koja bi se provela u Ronilačkim centrom ATJ Lučko u Malom Lošinju.

Voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Miroslav Puž, posebno se zahvalio na gostoprimstvu prilikom posjete Centru za obuku pasa njemačke savezne policije u Bleckedeu te ističe kako očekuje uzvratni posjet tijekom 2024., na što mu je Nowottnick odgovorio da je njemačka policija zauzeta Europskim nogometnim prvenstvom, te da se sve neesencijalne aktivnosti odgađaju do jeseni.
 
Policijski časnik Nowottnick i načelnik Ćelić zaključili su kako vjeruju da će se nastaviti otvorenost za suradnju i na svim drugim područjima kroz koja bi se kroz razmjene znanja i stručnjaka unaprijedila bilateralna suradnja između dvije akademije, kao i operativni kapaciteti kroz nova znanja i vještine te razvoj novih obuka jer entuzijazam, ideje i planovi postoje s obje strane.

Stranica