Policijska škola obilježila obljetnicu pogibije Josipa Jovića

Na Policijskoj akademiji djelatnici i polaznici Policijske škole „Josip Jović“ obilježili su obljetnicu pogibije Josipa Jovića, 22-godišnjeg mladog hrvatskog redarstvenika

Nakon svečanog postroja 16. naraštaja polaznika te intoniranja himne i podizanja zastave Republike Hrvatske na stijeg, ispred spomenika Prvom hrvatskom redarstveniku cvijeće je položila polaznica Lucija Dautović (22 odjel P16), a svijeće su zapalili Luka Božičević (19 odjel P16) i Matko Jeličić (20 odjel P16).

Polaznicima i djelatnicima potom se obratio Hrvoje Marić, pomoćnik voditeljice Policijske škole, prisjećajući se hrvatske stvarnosti početkom 1991. godine kad su specijalne postrojbe MUP-a, u sklopu jedne od prvih ratnih akcija, imale zadaću uspostaviti javni red i mir na području Nacionalnog parka „Plitvice“:

 „Na današnji dan, pred svitanje, prije točno trideset godina, na glavnom pravcu kretanja prema Plitvičkim jezerima, kolona vozila s hrvatskim specijalcima napadnuta je iz zasjede nedaleko od plitvičkih hotela. Do okršaja je došlo po gustoj magli i duboku snijegu, koji je toga Uskrsa okovao Plitvice. Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume prema autobusu punom hrvatskih redarstvenika, a sukob je potrajao nekoliko sati. Nažalost, u akciji neprijateljski metak smrtno ranjava 22-godišnjeg hrvatskog policajca Josipa Jovića, pripadnika Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH. Prema riječima suboraca, bio je on najistureniji u napadu i pokazao je hrabrost kakvu nitko nije. Josip Jović prva je žrtva Domovinskog rata, a  sedam je hrvatskih policajaca tom prilikom ranjeno.

Hvala im na njihovoj žrtvi i nemojmo dopustiti da se ta žrtva ikada zaboravi!“, istaknuo je na kraju pomoćnik voditeljice Hrvoje Marić.

Pomoćnik voditeljice Dane Trkulja, u svom kratkom nadahnutom govoru polaznicima 16. naraštaja istaknuo je teške, često dramatične okolnosti u kojima su se tijekom ratnih godina školovali prvi hrvatski redarstvenici. Bili su to mladići njihove dobi koji su bez predumišljaja, nakon kratke intenzivne obuke odmah kretali u akciju.

Tako je i Josip Jović  od 5. kolovoza 1990. godine bio polaznik Policijske škole i tečaja Prvi hrvatski redarstvenik, a već 5. studenoga 1990. godine on je postao pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH u Rakitju, da bi 31.ožujka 1991. na Uskrs, kao sudionik redarstvene akcije Plitvice, u oružanoj akciji izgubio život.

„Neka vas tijekom školovanja i u vašoj budućoj policijskoj službi prati osjećaj odgovornosti i pijeteta prema onima koji su dali svoje živote za slobodnu, demokratsku Republiku Hrvatsku i neka vam njihova žrtva bude poticaj“, rekao je na kraju Dane Trkulja te istaknuo kako od 29. rujna 2011. godine policijska škola s ponosom nosi naziv: Policijska škola „Josip Jović“.

Stranica