Policijska škola Josipa Jovića u Erasmus+ programu

Zajednički projekt u sklopu Easmus+ KA2 programa Europske unije pod nazivom „Razvoj međunarodnog koncepta obuke policijskih kadeta kroz suradničko učenje“

Prije godinu dana, policijske škole iz Litve, Hrvatske i Poljske, pokrenule su zajednički projekt Erasmus+ KA2 „Razvoj međunarodnog koncepta obuke policijskih kadeta kroz suradničko učenje“ (Development of the International Police Cadets Training Concept through cooperative learning – 2019-1-LT01-KA202-060725-937486183).

Osnovni cilj projekta je kroz razmjenu stručnjaka i kadeta policijskih škola izraditi harmoniziran program obuke koji bi bio primjenjiv u svim državama Europske unije. Stručnjaci iz hrvatskih, poljskih i litvanskih policijskih škola, koji na projektu rade nekoliko mjeseci, razvijaju inovativni program obuke koji bi razvijao kompetencije koje bi bile priznate ne samo na nacionalnoj razini, već bi osiguravale mobilnost budućeg zapošljavanja policijskih kadeta na području Europske unije.

"Razvoj programa zajedno s preporukama za nastavnike/predavače/trenere usredotočen je na one nastavne metode i alate koji učenike potiču ne samo na svladavanje teme, već i na razmjenu, komunikaciju i suradnju, te stjecanje različitih vještina za postizanje optimalnih rezultata u radu.“, što naglašava Monika Žitkė, koordinatorica projekta.

Stručnjaci projektnih partnera slažu se kako samo znanje ne čini potrebne profesionalne vještine. Stoga će veći dio programa obuke biti posvećen praktičnim zadacima i suradničkom konceptu učenja i razmjene iskustava.

Iako je pandemija koronavirusa utjecala na česte izmjene planiranih aktivnosti po projektu, projekt nije stao. Istina je da su ograničenja utjecala na organizaciju i održavanje pojedinih aktivnosti i međunarodnih sastanaka uživo, ali članovi timova koji provode projekt preselili su se u internetski prostor i on line, kako bi se prilagodili tim izazovima. Uz neophodne izmjene plana aktivnost i način rada i komuniciranja, ciljevi projekta se ipak nastavljaju ostvarivati.
 

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje