Policijska škola „Josip Jović“ u sklopu Erasmus+ programa posjetila Poljsku školu u Slupsku

Još jedan dio trilateralnog programa obuke u okviru Europskog Erasmus+ projekta

U nastavku projekta u sklopu Erasmus+ KA2 programa Europske unije pod nazivom ''Razvoj međunarodnog koncepta obuke policijskih kadeta kroz suradničko učenje'' (Development of the International Police Cadets Training Concept through cooperative learning – 2019-1-LT01-KA202-060725-937486183) polaznici i predavači Policijske škole „Josip Jović“ proveli su tjedan dana u Poljskoj školi u Słupsku zajedno sa polaznicima i predavačima Policijske škole u Litvi.
 
Ovo je još jedan dio trilateralnog programa obuke u okviru Europskog Erasmus+ projekta, kojeg vodi Litvanska policijska škola. Hrvatski, litvanski i poljski policajci već su sudjelovali na sličnim radionicama koje su održane u Litvi i Hrvatskoj. U svakoj zemlji polaznici uče o specifičnostima policijske službe i sudjeluju u praktičnoj nastavi iz područja interventne tehnike, kontrole prometa, uporabe vatrenog oružja i zakonskih propisa.
 
Sudionici raspravljaju o sličnostima i razlikama u opsegu nadležnosti policijskih službenika u pojedinim zemljama. Upravo će se razmjenom znanja i iskustava doprinijeti ostvarenju zajedničkog cilja, a to je ostvarenje jedinstvenog, europskog, programa obuke budućih policijskih službenika. Osnovni cilj ovog projekta je kroz razmjenu stručnjaka i polaznika policijskih škola izraditi harmoniziran program obuke koji bi bio primjenjiv u svim državama Europske unije, čime bi se osigurala mobilnost budućeg zapošljavanja policijskih kadeta na području Europske unije.
 
Tijekom treninga u Policijskoj školi u Słupsku polaznici su upoznati sa taktikama policijskih službenika, točnije prvim reakcijama policijskih službenika pri zadržavanju naoružane osobe vježbajući i primjenjujući uobičajene taktike postupanja. Prilikom primjene vještina poseban naglasak stavljen je na sam pristup policijskih službenika opasnoj i naoružanoj osobi uz smjernice za najbolju vizualnu kontrolu i naravno s naglaskom na uvijek nužan timski rad. Kroz ovaj trening polaznici su uz demonstraciju, a kasnije i vježbu, upoznati s najboljim metodama, tj. sredstvima prisile koje mogu koristiti ovisno o samoj situaciji i osobi koja se nalazi ispred njih, a s ciljem zadržavanja osobe. 
 
Trening uporabe vatrenog oružja i vještina taktičkog gađanja uz primjenu svih načela sigurnosti odrađen je uz osvrt i na zakonsku regulativu uporabe vatrenog oružja, uz diskusiju i osvrt na zakonsku regulativu pojedinih država te razlike među njima.
 
U svim državama tijekom navedenih radionica provedeni su treninzi sigurnog upravljanja prometom i zadržavanja vozača i vozila. U teorijskom dijelu polaznici i treneri osvrnuli su se na razlike u korištenju plavih i (ili) crvenih (ili samo plavih) upozoravajućih svjetala i signala upozorenja. Polaznici su uz trenere prolazili kroz taktike kontrole prometa, postupak sigurnog upravljanja prometom i zadržavanje vozača vozila uz moguću situaciju gdje su policijski službenici bili u obvezi primijeniti silu radi zadržavanje vozača vozila kada osoba vozač pruža otpor ili kada osoba ne pruža otpor.
 
U lipnju 2022. godine u planu je završna konferencija projekta u sklopu Erasmus+ KA2 programa uz prezentaciju elektroničke verzije zajedničkog programa osposobljavanja, prezentaciju elektroničke verzije metodičkih preporuka te demonstracije i uvođenje novih mogućnosti obuke međunarodnih kadeta, a čime bi projekt koji je započeo u listopadu 2019. godine i završio.
 
 

Pisane vijesti