Policijska klapa Sveti Mihovil sudjelovala na zahvalnom hodočašću u Rimu

Na hodočašću je sudjelovalo oko 300-tinjak zaposlenika MURH-a, MUP-a, Ministarstva branitelja i Hrvatske vatrogasne zajednice sa svojim obiteljima

FOTO: UPRH 

Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizirao je u povodu 25. obljetnice uspostave zahvalno hodočašće od 18. do 24. rujna koje je počelo u nedjelju Svetom misom za sve hodočasnike u crkvi Uzvišenja Svetoga Križa na zagrebačkom Sigetu koju je predslavio vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan zajedno sa generalnim vikarom Vojnog ordinarijata don Markom Medom, vikarom za pastoral MORH-a don Slavkom Rajičem te 15-toricom svećenika vojnih i policijskih kapelana, uz pjevanje Policijske klape “Sveti Mihovil” i Klape HRM “Sveti Juraj”. Svim sudionicima je pred početak putovanja udijelio blagoslov za sretan i uspješan hodočasnički hod.

Na svom hodočasničkom putu prema Rimu prva postaja je bio Asiz gdje je u bazilici sv. Franje Asiškog služena sveta misa. Osim obilaska navedene bazilike i groba sv. Franje, hodočasnici su posjetili i baziliku Svete Marije Anđeoske  i Porcijunkulu, te ostala svetišta povezana sa sv. Franjom, sv. Klarom i bl. Karlom Acutisom.

Nastavak puta prema Rimu protekao je u molitvi i razgledavanju prekrasnih krajolika Toskane i Umbrije, a sam dolazak u Rim i smještaj u hotele protekao je za sve hodočasnike u najboljem redu.

Kako je i planirano u utorak se slavila misa u rimskoj bazilici sv. Pavla izvan zidina koju je predslavio mons. Bogdan uz ostale svećenike, te zajedničko pjevanje obiju klapa i hodočasnika.
Nakon svete mise, hodočasnici su predvođeni kapelanima i vodičima obišli crkvu sv. Petra u okovima, te dio rimskih znamenitosti od kojih izdvajamo Flavijev amfiteatar – Kolosej, Konstantinov slavoluk, Rimski forum, Kapitol, crkvu Svete Marije od nebeskog oltara (Ara coeli), Venecijanski trg, Oltar domovine i Trajanov stup, upijajući zanimljive informacije koje su dobili o svakoj lokaciji i znamenitosti koju su posjetili.

U srijedu, trećeg i najsvečanijeg dana hodočašća, svi hrvatski hodočasnici sudjelovali su na općoj audijenciji pape Franje na Trgu sv. Petra koji je bio prepun hodočasnika iz cijeloga svijeta.

Svaki naš hodočasnik svjedočio je jedinstvenom doživljaju, koji je svoj vrhunac dosegnuo u trenutku kad je Sveti Otac pozdravio hodočasnike na čelu s biskupom Bogdanom.

Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito vjernike Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj: članove Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva branitelja kao i članove Vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima, u pratnji biskupa Vojnog ordinarija i svećenika. Dragi prijatelji, hodočašće na kojem se trenutno nalazite povodom 25. obljetnice Vojnog ordinarijata, neka vam dade obnovljenu nadu i radost vjere, kako biste mogli nastaviti davati dragocjen doprinos vašega rada u društvu u kojemu živite. Neka vas na vašemu putu prati stalni zagovor Blažene Djevice Marije. Neka do svih vas doprije i moj blagoslov. Hvaljeni Isus i Marija“, rekao je Papa.

Nakon što je Papin pozdrav pročitan na hrvatskom Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ i Policijska klapa „Sveti Mihovil“ otpjevale su zajedno marijansku pjesmu “Rajska Djevo, Kraljice Hrvata” za što su dobile pljesak nazočnih hodočasnika pristiglih na audijenciju iz svih krajeva svijeta.
Na kraju audijencije mons. Bogdan osobno se je pozdravio sa Svetim Ocem, a posebno svečani i emotivni bili su trenuci kada je Sveti Otac primio i rukovao se sa članovima Klape HRM “Sveti Juraj” i Policijske klape “Sveti Mihovil”, kojom prilikom su na dar dobili blagoslovljene svete krunice kao uspomenu na milost i ovaj sveti događaj kojem su svjedočili.

Ispunjeni milošću i blagoslovom Svetog Oca, u popodnevnim satima hodočasnici su obišli dio znamenitosti u središtu Rima - Anđeosku tvrđavu, Trg Navona, Panteon, crkvu sv. Ignacija, Španjolski trg i Fontanu di Trevi. Planirani završetak obilaska rimskih znamenitosti nije značio kraj ovog prekrasnog dana.

U večernjim satima u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, koju su hrvatski hodočasnici ispunili do posljednjeg mjesta, svetu misu predslavio je nekadašnji rektor Hrvatskog zavoda sv. Jeronima, a sada vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Bogdan, a obje klape u svečanim odorama, još pod dojmom susreta sa Svetim Ocem, zajedno sa svim hodočasnicima pjevanjem su uveličali ovo misno slavlje.

Još se nisu smirile emocije i uzbuđenje doživljeno prethodnog dana, a već je došao četvrtak i najavljeno sudjelovanje na svetoj misi u bazlici sv. Petra u Vatikanu. Osjećaji i ponos koji su ispunili sve hodočasnike koji su prisustvovali svetoj misi na hrvatskom jeziku u najvažnijoj kršćanskoj crkvi podignutoj na grobu sv. Petra, nemjerljivi su, ali je crkvena pjesma za vrijeme misnog slavlja u zajedničkom izvođenju Policijske klape “Sveti Mihovil” i Klape HRM “Sveti Juraj” privukla veliki broj hodočasnika iz cijeloga svijeta koji su se u tim trenucima zatekli u razgledavanju bazilike.

Po završetku svete mise najstrpljiviji, ali i najodlučniji hodočasnici odlučili su posjetiti kupolu bazilike sv. Petra, dio penjući se liftom, a manji dio penjući se sa više od 550 stepenica do vrha kupole. Uz manju vremensku pauzu u popodnevnim satima hodočasnici su bili u posjet katakombama sv. Kalista.

Zadnjeg dana boravka u Rimu za sve hodočasnike i posjetitelje služena je sveta misa u bazilici sv. Ivana Lateranskog.

Hodočasnici su svoj put nastavili u subotu posjetom Padovi gdje je služena sveta misa u svetištu sv. Leopolda Bogdana Mandića, a nakon razgledavanje bazilike sv. Antuna uputili su se prema Zagrebu.

Zahvalno hodočašće završilo je u subotu 24. rujna u kasnim večernjim satima dolaskom u Zagreb, kada su se hodočasnici umorni od putovanja ali ispunjeni mirom i Duhom Svetim uputili svojim obiteljima.

Pisane vijesti