Policijska klapa Sveti Mihovil i Ana Rucner na Srđu pozdravili ljeto

Početak kampanje „Manje oružja-manje tragedija“ uz novu promotoricu glazbenu umjetnicu Anu Rucner i Policijsku klapu Sveti Mihovil

Foto: Policijska uprava dubrovačko-neretvanska i fotograf Željko Tutnjević

U organizaciji Ravnateljstva policije i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske sinoć je u prekrasnom ambijentu Kneževa dvora u Dubrovniku održana konferencija za medije i prigodni koncert proslavljene glazbene umjetnice Ane Rucner i Policijske klape Sveti Mihovil, te dramski nastup akademske umjetnice Perice Martinović.

Povod je bio modernizacija kampanje „Manje oružja-manje tragedija“, čiji je novi promotor Ana Rucner, a koja je u tu svrhu zasvirala na elektronskom violončelu izrađenom od dragovoljno predanog oružja građana.
Unikatno violončelo je izradio majstor glazbala Zoran Gojmerac i dokaz je da se od dijelova oružja može stvoriti nešto predivno, o čemu je sinoć i premijerno prikazan film “Od strahote do ljepote”, koji prikazuje nastanak samog glazbala. Violončelo je nastalo u ideji Službe prevencije Ravnateljstva policije te je u trajnom vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, a upravo na njemu Ana Rucner zasvirala je i na koncertu „Pozdrav Ljetu“, uz snažnu poruku „Zamijenimo oružje glazbom, za mir i prestanak svih ratova“.

„Ponosna sam na ovu plemenitu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova i počašćena što sam izabrana da budem promotorica ove hvalevrijedne nacionalne kampanje“, poručila je Ana Rucner na sinoćnjoj konferenciji za medije.

Da Grad Dubrovnik nije slučajno odabran za početak nove kampanje i da ima neka tajna veza između Ane Rucner i Dubrovnika, dokaz je održavanje već 12. po redu festivala „Ana u gradu“. Iako spoj gudačkih instrumenata i klapskog pjevanja nije novitet, koncert „Pozdrav Ljetu“ bio je poseban i zbog poruke „Zamijenimo oružje glazbom, za mir i prestanak svih ratova“.

Ovaj tradicionalni koncert održan je u samu zoru, simbolično na ljetni solsticij i Svjetski dan glazbe, kada se umjetnici na pozornici Amfiteatra Excelsa nekretnina na Srđu, pridružila i Policijska klapa Sveti Mihovil, a posjetitelji su uživali u izvođenju pjesama s njihovog albuma "Kada je trebalo“. Čelo dionicu za skladbe napisao je maestralan dvojac – profesor Tomislav Veršić, glazbeni voditelj klape i član Policijske klape Ante Šipić-Sokol.
 
***
 
Akcija „Manje oružja – manje tragedija“ započela je 2007. godine potpisivanjem sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova i UNDP-a i od tada se kontinuirano provodi u cijeloj Republici Hrvatskoj. Akcijom se želi senzibilizirati javnost i potaknuti je na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Drugim riječima, želi se potaknuti građane da iz svojih domova uklone sve ono što njih ili članove njihovih obitelji može ugroziti zbog čega slogan akcije glasi „Riješite se oružja bez sankcija i učinite svoj dom sigurnijim“.


 

Stranica