Policijska klapa Sv. Mihovil uveličala slavlje Velike Gospe u biskupiji Željezno

Poznatim hrvatskim napjevima Policijska klapa „Sv. Mihovil“ i domaći tamburaški zbor „Skupčina“ uveličali su slavlje Velike Gospe kod gradišćanskih Hrvata

U povodu blagdana Uznesenja Blažene Djevice Marije, u ponedjeljak, 15. kolovoza svetu misu predvodio je i propovijedao velečasni Zdravko Gasparić, a suslavili je mjesni župnik velečasni Branko Kornfeind, đakon Michael, kapelan policije u Gradišću.

Poslije procesije policijska je  klapa održala koncert duhovnih i domoljubnih pjesama. Na samu svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije sv. misu na njemačkome jeziku predvodio je i propovijedao policijski kapelan PU sisačko-moslavačke don Ivo Borić. Svečanu sv. misu s procesijom predvodio je i propovijedao domaći župnik farnik Branko Kornfeind. Kip Bogorodice u procesiji pobožno i skrušeno nosili su članovi policijske klape, a svetu su misu slavili i uveličali svojim glasovima. Velikom skupu naših sunarodnjaka,  gradišćanskih Hrvata, vratilo se sjećanje unatrag pet stotina godina - na tradicijske pjesme i pobožnost naših predaka.

Velečasni Branko u inspirativnoj propovijedi naglasilo je potrebu i smjernost - nužnost vjere u bolju sutrašnjicu, ispunjenu ljubavlju i mirom, a sve prisutne prožela je snaga zajedništva. Svetim misama i procesiji prisustvovao je i velik broj policajaca iz župe. Ovaj nezaboravan susret završio je svečanim euharistijskim blagoslovom u poslijepodnevnim satima.

Nakon misnoga slavlja članovi Policijske klape Sv. Mihovil s đakonom Michaelom, kapelanom policije u Gradišću, posjetili su kolege iz austrijske policije na graničnom prijelazu u Čajti, gdje su razmijenili svoja radna iskustva i kratko se podružili slušajući njihov govor na starohrvatskom jeziku koji zdušno njeguju i ponosno čuvaju više od 500 godina.

Zahvaljujući uspješnoj suradnji velečasnog Branka župnika u Vincjetu, policijskog kapelana  don Ive iz Siska, te razumijevanju hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova došlo je realizacije ovoga toplog i nadahnutog susreta.

O suglasju i zvučnosti obaju jezika duhovito je poentirao voditelj klape Ante Šućur:

- Mi smo dragog župnika Branka sve razumjeli. Budući da je dragi župnik govorio lijepim gradišćanskim hrvatskim jezikom, a don Ivo njemačkim. U ime policijske klape zahvaljujem na divnom druženju, a slavljenje naše zaštitnice Gospe, kod gradišćanskih Hrvata zauvijek će nam ostati u pamćenju. Dragi župniče Branko, dragi načelniče Robert, veliko hvala! – kazao je Šućur.

Stranica