​Policijska akademija sudjelovala na 17. Crnoj kraljici

Demo tim Policijske škole „Josip Jović“ pokazao je vještine rukovanja kratkim i dugim oružjem, a policijski službenici na motociklima izveli su vožnje spretnosti

Riječ je o međunarodnom maketarskom natjecanju u organizaciji Hrvatske udruge vojnih minijaturista koji se danas održava u sportskoj dvorani zagrebačke Osnovne škole Kajzerica.

Natjecanje se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom zagrebačke Gradske skupštine, a ovogodišnji kup je otvorio njezin potpredsjednik Nenad Predovan.

Voditeljica Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost Helena Jelinek Mareljić je izrazila veliko zadovoljstvo što je Policijska akademija dobila priliku da sudjeluje na ovom međunarodnom skupu koji je okupio više od 600 natjecatelja iz čak 12 zemalja. Pozdravila je sve u ime načelnika Policijske akademije Josipa Ćelića i svoje osobno ime, te zaželjela sreću svim natjecateljima. Na otvorenju su sudjelovali još i zamjenik načelnika VI. Policijske postaje Zagreb Mario Kraljić,  predsjednik Hrvatske udruge vojnih minijaturista Kristian Matas, predstavnici Međunarodnog udruženja plastičnih maketara Hrvatske kao i Hrvatske zajednice tehničke kulture i ostali.

Ove godine Policijska akademija sudjeluje kao vanjski partner maketarskog kupa. Tako je Muzej policije izložio mali dio ratne odore i opreme koje je policija koristila u Domovinskom ratu, kao i fotografije iz Akcije Plitvice od 31. ožujka 1991. godine u kojoj je život izgubila prva žrtva u Domovinskom ratu i prvi poginuli policajac Josip Jović. Zanimanje posjetitelja privukle su muzejske lutke odjevene u ratne odore temeljne i specijalne policije s opremom. 

Posjetitelji mogu pogledati i izložbu maketa „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ koja je prošle godine obišla više desetaka mjesta i gradova diljem Hrvatske.

Policijska akademija, kao centar policijskog obrazovanja, predstavila se  svojim demo timom četvrtog razreda Policijske škole „Josip Jović“ koji  je pokazao vještine rukovanja kratkim i dugim oružjem. Policijski službenici na motociklima iz Službe za cjeloživotno obrazovanje i smještajno obučne centre Valbandon i Dramalj na poligonu su izveli uvijek zanimljive vožnje spretnosti.

Suradnja Hrvatske udruge vojnih minijaturista započela je u lipnju 2021. godine kada je na Policijskoj akademiji premijerno postavljena izložba maketa „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“.

Natjecanje Crna kraljica završava danas u 17 sati ocjenjivanjem radova i proglašenjem pobjednika.

Stranica