Policijska akademija punopravan partner u provođenju Frontexovih godišnjih provjera

Uspješna suradnja Policijske akademije i Frontexa u organizaciji i provedbi godišnje obuke pripadnika stalnih snaga kategorije 1 iz rukovanja oružjem, uporabe sredstava prisile i pružanja prve pomoći proširena i godišnjim testiranjem tjelesne spremnosti polaznika

U Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“ protekli tjedan održavala se godišnja obuka Frontexovih stalnih snaga kategorije 1 iz uporabe sredstava prisile. Nastavak je to suradnje s Frontexom, koji je nakon uspješno provedene dvije obuke tijekom 2022. godine – na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ i u Spačvi - i u 2023. godini ukazao povjerenje Policijskoj akademiji za organizaciju i provedbu svojih obuka namijenjenih godišnjem usavršavanju pripadnika stalnih snaga. Tijekom veljače, ožujka i travnja kroz ove obuke u Spačvi će proći oko 360 službenika.

Obuke su osmišljene tako da službenici tri dana sudjeluju na cjelodnevnim zahtjevnim vježbama u kojima usavršavaju svoje vještine rukovanja vatrenim oružjem na streljani u Ceriću, taktike uporabe sredstava prisile i pregled osoba, vozila i prostorija, kao i korištenje prve pomoći u situacijama teških ozljeđivanja te pružanje pomoći kod manjih ozljeda koje nisu opasne po život. Posljednji dan rezerviran je za simulacijske vježbe u kojima polaznici demonstriraju znanja i vještine usvojene tijekom prethodnih dana.

No ovogodišnje obuke produžene su za jedan dan kako bi se testirala tjelesna spremnost polaznika obuke, što uključuje trčanje, sklekove i trbušnjake. Navedeno testiranje provodili su policijski službenici Silvijo Faletar i Mateja Tomić s Policijske akademije, uz prisutnost predstavnika Frontexa Radua Blage, na stadionu NK „Cibalia Vinkovci“. Spomenuti policijski službenici iskusni su treneri Službe za policijski trening te su se pobrinuli da se prilikom provođenja testiranja poštuju pravila kineziološke struke, u skladu sa smjernicama i normama Frontexa. Time se Policijska akademija još jedanput potvrdila kao lider u organizaciji svih vrsta međunarodnih obuka, koji raspolaže kompetentnim nastavnim osobljem s visokim stupnjem profesionalnosti i kapacitetom za provođenje obuka i testiranja prema najvišim standardima struke.

Na otvorenju prve ovogodišnje obuke polaznicima i trenerima obratio se načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, poželjevši svima dobrodošlicu u ovaj dio Hrvatske te izrazivši zadovoljstvo održavanjem ovakvih obuka upravo u Spačvi. Sudionike obuke pozdravila je i zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović naglasivši zadovoljstvom činjenicom da Policijska akademija postaje redoviti organizator ovakvih obuka i partner s kojim Frontex računa kad god je riječ o složenoj organizaciji i provedbi.

To je velik poticaj i Službi za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju, koja ulaže napore kako bi se takve vrste obuka održavale na najvišoj razini kvalitete kroz organizaciju, provođenje, ali i u onom ljudskom pristupu svakom polazniku i treneru koji dođu u Hrvatsku. Zamjenica Abramović istaknula je i kako je upravo to pristup kojim Policijska akademija želi i dalje nastaviti, a to je održavanje visoke razine kvalitete naših obuka. Na kraju je zahvalila Frontexovom voditelju obuke Giedriusu Baksi na ukazanom povjerenju, kao i načelniku Kapularu na pomoći svih službenika iz Pu vukovarsko-srijemske.

Velika zahvala Policijske akademije ide Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“ na sveukupnoj potpori u provođenju obuke, kao i Zapovjedništvu za intervencije, odnosno Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj te policijskim službenicima Interventne jedinice na pruženoj logističkoj potpori tijekom provođenja situacijskih vježbi.

Stranica