Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ ugostila djecu iz Ukrajine

Djeca su od 17. do 27. veljače boravila u Republici Hrvatskoj, a Policijska akademija pružila im je usluge smještaja i animacije

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ u suradnji s Udrugom „Hrvatska pomaže“ ugostila je 29-ero djece i četvero odgajatelja iz Ukrajine. Djeca ukrajinskih policajaca, vojnika i vatrogasaca boravila su u Hrvatskoj od 17. do 27. veljače 2023.

Tijekom posjeta Hrvatskoj bili su smješteni na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“, a policijski službenici, prevoditelji, volonteri i mnoštvo dobrih ljudi iz brojnih organizacija i institucija omogućili su ukrajinskoj djeci da vide pregršt zanimljivih mjesta i dožive Hrvatsku kroz različite aktivnosti, a sve s ciljem da im, barem nakratko, pomognu zaboraviti rat u njihovoj domovini.

Prvog dana boravka u Zagrebu djecu je ugostila OŠ „Žuti Breg“ čiji su učitelji i učenici pripremili zabavan sadržaj, projekciju kratkog igranog filma o Zagrebu i Hrvatskoj te organizirali druženje uz društvene igre i zajednički ples.
Tijekom boravka u Zagrebu djeca su posjetila Informativno-multimedijski centar Hrvatskog nogometnog saveza „Budi ponosan“, gledala utakmicu 1. HNL između NK Lokomotiva i NK Rijeka, obišli Zoološki vrt te proveli ugodan dan u šetnji parkom Maksimir. Uz to, organiziran im je bio i posjet Hrvatskom autoklubu u sklopu kojeg je u OŠ „Gustav Krklec“ organizirana škola sigurne vožnje na biciklima. S posebnim veseljem djeca su se okušala u vožnji automobila na simulatoru vožnje.

Na Policijskoj akademiji djeca su posjetila Muzej policije gdje su uz priču o povijesti policije u Hrvatskoj i razgledavanje postava muzeja bili uključeni u forenzičnu radionicu koju su vodili policijski službenici Centra za kriminalistička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. S oduševljenjem su ostavljali otiske svojih dlanova, koje su kao poklon i uspomenu odnijeli kući. Nakon posjeta muzeju djelatnici Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa predstavili su rad službenih pasa za detekciju eksploziva, a kao posebno iznenađenje došao je i policijski pas Snoopy, koji se veselo igrao s djecom i pozirao za fotografiranje. Uz stručno vodstvo kineziologa iz Službe za policijski trening organizirane su sportske igre i zabavni sadržaji za djecu.

U pratnji svojih odgajatelja i djelatnika Policijske akademije djeca su tri dana provela u Istri, uživajući u šetnjama uz more i razgledavanju znamenitosti grada Pule, među ostalim, pulskog Amfiteatra i Slavoluka Sergijevaca, a posjetili su i pulsku zvjezdarnicu. Posljednjeg dana boravka u Istri posjetili su Nacionalni park Brijune, koji ih je posebno oduševio.

Povratak u Zagreb obilježen je podizanjem hrvatske i ukrajinske zastave tijekom jutarnjeg postrojavanja učenika i polaznika Policijske škole „Josip Jović“, na godišnjicu početka rata u Ukrajini. Nakon toga organiziran je posjet Hrvatskom saboru, gdje je djecu primio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a pozdravili su ih i ukrajinski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Vasilj Kirilič i predsjednica Udruge „Hrvatska pomaže“ Đurđa Adlešič.

U sklopu boravka u Republici Hrvatskoj organiziran je posjet Krapini i Muzeju krapinskih neandertalaca te gledanje animiranog filma „Asterix i Obelix“ u CineStaru u Zagrebu.

Djelatnici Policijske akademije tijekom cijelog boravka bili su potpora i pratnja djeci i odgajateljicama, a posljednjeg dana boravka na Policijskoj akademiji družili su se s djecom koja su s oduševljenjem i velikom zahvalnošću iznosila dojmove o Hrvatskoj, što su i pokazali crtežima koje su darovali.
Boravak u Republici Hrvatskoj završio je posjetom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i izletom na Sljeme. Odlazak s Policijske akademije te povratak u Ukrajinu bio je prepun emocija uz želje da, kad se sljedeći put budemo vidjeli, rata u Ukrajini više ne bude.

Sretno, našim malim prijateljima!
 

Pisane vijesti