Policijska akademija "Prvi hrvatski redarstvenik" sudjelovala na Marshall Center Alumni Security Forum Sjeverne Makedonije

Marshall Center Alumni Security Forum održan je u partnerstvu s Odjelom za programe Alumni Marshall Centera i Odjelom za javnu diplomaciju NATO-a, u Ohridu, Sjeverna Makedonija 

Forum je u vremenu od 26. do 28. kolovoza 2023. godine okupio Alumnije Marshall Centera iz osam zemalja u regiji koji su raspravljali o važnim sigurnosnim pitanjima i promicanju dublje suradnje u rješavanju ovih izazova unutar regionalne Alumni mreže stručnjaka iz sektora sigurnosti jugoistočne Europe.

Raščlamba se odnosila na sigurnosne teme kao što su nasilni ekstremizam, natjecanje velikih sila, energetska sigurnost, regionalni sigurnosni izazovi i hibridne prijetnje.

Forum je u potpunosti ostvario svoj cilj, a to je baviti se obostrano korisnom suradnjom u pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući regionalne napore za ublažavanje novih sigurnosnih izazova.

Osim nacionalne i regionalne dimenzije transnacionalnih prijetnji sigurnosti, forum je predstavio europske i euroatlantske aspekte sigurnosnih rizika i prijetnji, a također je istaknuo buduće perspektive zemalja jugoistočne Europe u smislu članstva u euroatlantskim strukturama.  

Na forumu je sudjelovao izv.prof.dr.sc. Krunoslav Antoliš s Veleučilišta kriminalistike i javne sigurnosti koji je održao predavanje u kojem je ukazao na to kako policija ima važnu ulogu u borbi protiv dezinformacija putem informacijsko komunikacijske tehnologije, a njezin pristup uključuje primjenu zakona, praćenje i analizu sadržaja i aktivnosti na internetu, provođenje istraga i suradnju s drugim organizacijama u promicanju kritičkog razmišljanja i transparentnosti u informacijskom prostoru.  

Pisane vijesti