Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ domaćin još jedne Frontexove godišnje obuke

Obuku u rukovanju vatrenim oružjem, taktici uporabe sredstava prisile, pregledu osoba, vozila i prostorija te pružanju prve pomoći prošlo je 90 službenika Frontexa uključenih u zaštitu vanjskih granica EU

Uspješna suradnja Frontexa i Policijske akademije nastavljena je i tijekom ožujka, kada je Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ u Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“ bila domaćin još jedne dvotjedne obuke stalnih snaga kategorije 1 iz uporabe sredstava prisile.

Tijekom dva tjedna obuku je prošlo oko 90 službenika Frontexa, koji su kroz intenzivnih pet dana prolazili različite oblike fizičke provjere jer je cilj ove obuke službenike pripremiti za zahtjevne zadaće tijekom obavljanja svojih poslova na teritoriju Europske unije, ali i izvan nje. Jedna od bitnijih stavki u obavljanju poslova zaštite vanjskih granica jest što bolje fizički pripremiti službenike za svakodnevne zadaće, pogotovo u zaštiti granice.

Obuku je otvorila zamjenica načelnika Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Mirjana Abramović, koja je i ovoga puta srdačno pozdravila polaznike i trenere te svima zaželjela ugodan boravak i što uspješniju provedbu obuke. Naglasila je važnost sudjelovanja u ovakvim obukama jer, osim što se kroz njih osvježavaju prethodno stečena znanja i vještine, usput se stječu i neka nova, koja su iznimno bitna za obavljanje posla.

Također je zahvalila Frontexu i voditelju obuke Giedriusu Baksi na povjerenju ukazanom Policijskoj akademiji gdje će se i dalje nastaviti uspješno organizirati i provoditi ova obuka. Napomenula je i kako je spomenuta suradnja dokaz da se samo kroz zajedničke napore i timski rad može postići uspjeh u našim svakodnevnim poslovima, a upravo je ova obuka pokazatelj toga. 

Smještajno-obučni centar „Spačva“ pokazao se kao odlično mjesto za organizaciju godišnje obuke stalnih snaga kategorije 1 iz uporabe sredstava prisile jer zbog svoje lokacije i popratnih sadržaja pruža službenicima i trenerima sve potrebno za zahtjevne cjelodnevne vježbe u više segmenata: rukovanje vatrenim oružjem na streljani u Ceriću, taktici uporabe sredstava prisile i pregledu osoba, vozila i prostorija, kao i korištenju prve pomoći u situacijama teških ozljeđivanja te pružanju pomoći kod manjih ozljeda koje nisu opasne po život.

Posljednji je dan kao i obično bio rezerviran za praktične vježbe kroz niz situacijskih scenarija koji se provode u stvarnim uvjetima i na za to primjerenim lokacijama te u kojima su polaznici demonstrirali znanja i vještine usvojene tijekom prethodnih dana.

U veljači je Frontex započeo i s testiranjem fizičke spremnosti svojih službenika, koje uključuje trčanje, sklekove i trbušnjake temeljene na unaprijed određenim normama prema starosnim skupinama. Navedeno testiranje ponovno je povjereno policijskim službenicima Silviju Faletaru i Mateji Tomić s Policijske akademije, a provodilo se na stadionu NK „Cibalia Vinkovci“. Predstavnici Frontexa i ovom su prilikom zahvalili Policijskoj akademiji na visokom stupnju profesionalnosti, ali i znanja koje su policijski službenici Faletar i Tomić pokazali kroz ovo testiranje te se nadaju nastavku suradnje i u tom dijelu obuke.

Nakon dva tjedna obuke voditelj projekta Baksa izrazio je svoje zadovoljstvo i uputio pohvalu zamjenici Abramović i Policijskoj akademiji na još jednoj odlično odrađenoj, logistički zahtjevnoj obuci. Zahvalio se svim polaznicima i trenerima na predanom radu i aktivnom sudjelovanju te izrazio svoje zadovoljstvo što se ova obuka i u narednim mjesecima nastavlja u Hrvatskoj.

Na kraju je bitno napomenuti kako se ova obuka održava i uz veliku pomoć Uprave za granicu, policijskih službenika Smještajno-obučnog centra granične policije „Spačva“ te Policijske uprave vukovarsko-srijemske i njezinih policijskih službenika, posebno Interventne jedinice policije, koji su pružali logističku potporu tijekom provođenja situacijskih vježbi.

Pisane vijesti