Policijska akademija pomogla izbjeglicama iz Ukrajine

Dvije majke i četvero maloljetne djece putovalo je devet dana iz krajnjeg istoka Ukrajine, grada Harkiva do Zagreba

Policijska službenica Muzeja policije, Policijske akademije Višnja Trajčevski, od 2018. do 2020. godine boravila je u savjetodavnoj misiji Europske unije u Ukrajini, gradu Harkivu. Tamo je radila na projektima suradnje građana i policije, gdje je upoznala Katarinu. U samom početku ruske agresije na grad u kojem je boravila tijekom misije, Višnja je kontaktirala prijateljicu i ponudila pomoć njoj i obitelji.

Nekoliko dana kasnije Katarina se javila i molila pomoć oko smještaja u Hrvatskoj, jer su na Harkiv počele padati granate, a ona i obitelj jedino sklonište, kao i tisuće ljudi, pronašli su u  podzemnoj željeznici. Kako bi spasila svoju djecu Maxima (15), Alinu (13), sestru Mariu i nećake Martina (8) i Mariannu (7), Katarina se s njima iz dalekog Harkiva na istoku Ukrajine uputila u nepoznato. Devet dana trajao je njihov put do Zagreba. Majke i djecu dočekali su predstavnici Policijske akademije na zagrebačkom autobusnom kolodvoru. Stigli su samo s ruksakom na leđima i nekoliko osobnih stvari, uplašenih i zabrinutih lica, a u organizaciji Policijske akademije prevezeni do prihvatnog centra u Motelu Plitvice. 
 
Nakon provedene procedure registriranja njihovog dolaska u Hrvatsku, ova šesteročlana obitelj smjestila se na sigurno i toplo. Već prvi dan imali su samo riječi hvale za svoj boravak u Hrvatskoj, a sljedećeg dana krenuli su i s učenjem hrvatskog jezika u prihvatnom centru. Katarina već pomaže djelatnicima Crvenog križa i Civilne zaštite, kao prevoditelj s ukrajinskog na engleski jezik.
 
Kako bi ovoj obitelji omogućili da što normalnije nastave život, izvan ratnih događanja u svojoj državi, djelatnici Policijske akademije iskazali su spremnost pružiti im svu potrebnu daljnju pomoć. O povratak u svoj grad i domovinu za sada mogu samo maštati, a nama je želja da se u Hrvatskoj osjećaju što bolje i sigurnije. Njihova zabrinuta lica, sada ponajviše zbog straha i brige za supruge i očeve, imaju samo dvije želje, da rat završi i da njihove obitelji budu ponovno na okupu. 


Stranica