Policijska akademija lider u e-obrazovanju

Turskoj delegaciji predstavljeni programi obuke za graničnu policiju s posebnim naglaskom na pripremne module za učenje na daljinu

U sklopu projekta Border Surveillance Capacity between Turkey and the EU – Phase II, koji sufinanciraju Europska unija i Turska, a implementira Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Turskoj, na Policijsku akademiju jučer, 16. rujna u studijski posjet stiglo je dvanaesteročlano izaslanstvo koje čine pripadnici turskog Ministarstva unutarnjih poslova, Zapovjedništva kopnenih snaga i UNDP-a.

Tijekom studijskog posjeta izaslanstvo će obići Policijsku akademiju u Zagrebu, granični prijelaz Bregana, Policijsku akademiju Ljubljana, Policijsku postaju Ljubljana Moste te Istraživački centar umjetne inteligencije UNESCO-a u Ljubljani.
Hrvatsku i Sloveniju UNDP je odabrao kao primjere najbolje prakse vezane za sigurnost i nadzor državne granice, prevenciju nezakonitih migracija, prekograničnog kriminala i krijumčarenja, uz poštovanje ljudskih prava.

Na Policijskoj akademiji goste je u ime načelnika Akademije pozdravila pomoćnica načelnika za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju Mirjana Abramović, koja je potom s voditeljicom Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost Ivanom Herceg te policijskim službenikom za razvoj policijskog obrazovanja Nikolom Slamekom predstavila programe obuke za graničnu policiju. Posebni je naglasak stavljen na mogućnosti sustava e-obrazovanja i pripremnih modula za učenje na daljinu prije samih obuka na terenu, za što su gosti pokazali posebno zanimanje. Marino Žagar iz Uprave za granicu gostima je predstavio integrirano upravljanje granicom, a Antonio Vulas iz PU splitsko-dalmatinske održao je predavanje o obuci vezanoj za zaštitu ljudskih prava.

Upotrebu sustava e-obrazovanja na samom terenu tursko izaslanstvo imalo je prigodu vidjeti na graničnom prijelazu Bregana, gdje su im mogućnosti sustava prezentirane u praksi. Ivana Herceg, Željko Dragobratović, Jasmina Šeberle, Danijela Hasel Miloš, Josip Čuić i Davor Rušet na Bregani su za goste priredili i predavanje o integriranom upravljanju granicom te ulogom granične policije u trgovanju ljudima i migracijama. 

Turska strana najavila je da će uputiti poziv pomoćnici Abramović i delegaciji Policijske akademije za uzvratni posjet, kako bi se hrvatski model prezentirao i u Turskoj. Gosti su tijekom posjeta istaknuli iznimnu profesionalnost i stručnost hrvatskih domaćina, posebice naglasivši kako je jasno da je ovakav uspješan projekt rezultat timskog rada, na što cijeli tim može biti posebno ponosan.

Stranica