Policijska akademija i Frontex kroz obrazovanje zajedno protiv prekograničnog kriminaliteta

Po prvi put u obuku FRONTEX-a uključeni su policijski službenici granične policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske čime se znatno jačaju kompentencije i vještine policajaca u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala. Ovime Policijska akademija nastavlja jačati svoju ulogu vodeće Frontexove partnerske akademije u organizaciji, provedbi i edukaciji graničnih policajaca.

U Smještajno obučnom centru granične policije „Mladost“ u Kuparima prošlog tjedna održala se obuka ''Cross Border Crime Detection Officer - Land modeule'' koju zajedno provode Frontex (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu) i Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ Ministarstva unutarnjih poslova RH, s ciljem usavršavanja službenika Frontexovih stalnih zaštitnih snaga kategorije 1 i 2 za uspješnije suzbijanje prekograničnog kriminaliteta pri čemu su u obuci prvi put bili uključeni dva policijska službenika granične policije PP Ston i PGP Gruda.
 
Ovo je još jedna u nizu obuka koja se provodi uz angažman i potporu Uprave za granicu i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a kojom Policijska akademija nastavlja potvrđivati svoju ulogu kao vodeća Frontexova partnerska akademija po broju održanih edukativnih aktivnosti i uspješnim rezultatima. ''Zahvaljujem Ministarstvu unutarnjih poslova što je uspjelo organizirati ovu obuku kojom ćemo pripremiti službenike da djeluju kao podrška nacionalnim vlastima iz područja otkrivanja prekograničnog kriminala u Frontexovim zajedničkim operacijama usmjerenim na suzbijanje svih oblika prekograničnog kriminaliteta na vanjskim granicama Europske unije'', istaknula je prilikom otvaranja obuke voditeljica projekta Sandrine Boulanger.
 
Profil službenika za otkrivanje prekograničnog kriminaliteta osmišljen je kao podrška nacionalnim vlastima država članica Europske unije koji svojim vještinama, alatima i znanjima preveniraju, otkrivaju i suzbijaju ozbiljnje oblike kriminala koji ima internacionalne dimenzije, uključujući terorizam. Obuka se odvijala u simuliranim uvijetima uz korištenje vozila različite namjene (automobili, teretna vozila i autobusi), stvarne dokumentacije koja ih prati, kao i tehnologija te opreme za otkrivanje prekograničnog kriminala. Sudionici će ovom obukom steći znanja o prepoznavanju indikatora prekograničnog kriminala, načinima počinjenja protupravnih ponašanja te različitim metodama prikupljanja informacija relevantnih za otkrivanje raznih vrsta prekograničnog kriminaliteta, kao što je trgovina ljudima, drogom, oružjem, trošarinskim proizvodima, ali i terorizam.
 
Obuka se provodi u sastavu tima, s obzirom da je u realnim situacijama na terenu timski rad od iznimne važnosti te samo zajedničkom suradnjom svakog člana tima kroz pružanje doprinosa se može ostvariti cilj, što je zaštita vanjske granice Europske unije.

Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuiranom organizacijom međunarodnih obuka nastavlja jačati svoju poziciju edukacijskog lidera te partnerske odnose sa zemljama u regiji, kao i podići međunarodnu suradnju u pogledu suzbijanja prekograničnog kriminaliteta kroz nastavak suradnje u predstojećim modulima ove obuke.

Stranica