Policija dobiva tri psa za zaštitu državne granice i graničnu kontrolu

Lord je prvi službeni pas koji je školovan za poslove granične kontrole, a Boy i Max za poslove zaštite državne granice

Lord, Max i Boy službeni su psi koji su sa svojim vodičima položili završni ispit na Programu specijalističkog tečaja za vodiče i službene pse za zaštitu državne granice i graničnu kontrolu. Lord je prvi službeni pas koji je školovan za poslove granične kontrole, odnosno pronalazak skrivenih osoba, dok su Boy i Max službeni psi za poslove zaštite državne granice. Tečaj, koji je započeo u ožujku ove godine, drugi je specijalistički tečaj koji je s vrlo dobrim rezultatom završio prije predviđenog roka.

Uvjerenja o završenom specijalističkom tečaju vodičima službenih pasa te uvjerenja za rad njihovim službenim psima danas, 19. lipnja uručili su pomoćnica načelnika Policijske akademije Davorka Martinjak i voditelj Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Berislav Lankaš.

Pomoćnica Martinjak čestitala je polaznicima tečaja, ali i njihovim instruktorima na ostvarenom rezultatu, te ih pohvalila jer su zbog uloženog iznimnog truda i profesionalnosti ispunili sve obaveze plana i programa tečaja prije planiranog roka, čime se znatno skratilo trajanje samog tečaja.  

Ovi sada već službeni psi dio su planirane aktivnosti nabave i školovanja vodiča i službenih pasa, financirane kroz sredstva Europske unije u okviru Fonda za unutarnju sigurnost (ISF) projekta '“Nabava pasa i vozila za prijevoz pasa za potrebe granične policije“, ali i sredstava iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Naime, ulaskom u Schengenski prostor Republika Hrvatska obvezala se implementirati schengenska pravila, te zadovoljiti preporuku EU koja zahtijeva pojačanu potporu kontroli na vanjskim kopnenim graničnim prijelazima. Strateški cilj je povećanje broja školovanih pasa za detekciju tvari, zaštitu državne granice i  pasa za graničnu kontrolu.

Do sada je od početka godine u okviru tog projekta prije roka i sa zavidnim rezultatima na završnom ispitu, školovanje završilo sedam službenih pasa koji su sa svojim vodičima raspoređeni na rad u policijske uprave. Od danas im se pridružuju još tri ''četveronožna službenika'' koji će sprječavati ilegalne prelaske državne granice.
Inače, Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa Policijske akademije neposredno sudjeluje u testiranju i školovanju pasa te kontinuirano sudjeluje u poduzimanju mjera i radnji s ciljem nabave i školovanja pasa za graničnu policiju.

Tako su od početka ove godine nabavljena 32 psa za graničnu policiju, a Uprava za granicu je uputila na školovanje 12 policijskih službenika za vodiče službenih pasa za detekciju droga, deset policijskih službenika za vodiče službenih pasa za zaštitu državne granice i jednog policijskog službenika za vodiča službenog psa za graničnu kontrolu.
Već u ponedjeljak, 22. srpnja, započinje školovanje šest vodiča službenih pasa i šest pasa za detekciju droga za granične policije.

Podsjetimo kako je Ministarstvo unutarnjih poslova krajem lipnja preuzelo 23 od planiranih 49 službenih vozila, nabavljenih kroz ISF Projekt. Vozila su opremljena boksovima za pse kao i dodatnom opremom koja će vodičima službenih pasa i službenim psima olakšati rad u kontroli i zaštiti državne granice.

Centar za obuku vodiča i dresuru službenih pasa nastavlja i sa započetim međunarodnim aktivnostima te je intenziviran rad s Frontexom kroz organizaciju seminara i tečajeva na Policijskoj akademiji, ali i slanjem instruktora i policijskih službenika za školovanje pasa Centra na dodatnu edukaciju s ciljem usvajanja novih znanja i metoda rada sa službenim psima.

Naime, upravo je korištenje i usvajanje iskustva i znanja iz prakse Europske unije u radu sa službenim psima te prijenos na buduće generacije vodiča službenih pasa, vizija budućnosti Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.

Stranica