Polic i Ja - razgovori o društvu: Zijah Sokolović održao predavanje na temu „Industrija javnih uloga“

Slika topvijesti/2014/sijecanj/sokolovic_mala.jpg

U sklopu aktivnosti pod nazivom „Polic i Ja - razgovori o društvu“, sveučilišni profesor, glumac i režiser Zijah Sokolović je 30. siječnja, na Policijskoj akademiji, pred dvjestotinjak polaznika Srednje policijske škole održao predavanje na temu - Industrija javnih uloga; Prva dramska radnja i Subjektivno-objektivno.  U demokratskom društvu policija, prije svega, ima ulogu štititi sigurnost građana i biti njihov javni servis. Pri tome je bitno da postoji uzajaman osjećaj povjerenja i kvalitetna komunikacija. To pred policiju postavlja visoke zahtjeve, naročito u području zaštite moralnih vrijednosti, poštivanja i promicanja ljudskih prava i sloboda. Izazov je tim veći jer se policija svakodnevno nalazi u situaciji da primjenom policijskih ovlasti ta prava i povrijedi. Policijski službenici u takvoj situaciji, osim poznavanja pravnih normi i pravila policijskog postupanja, moraju imati i razumijevanja za različitosti koje proizlaze iz drugačijeg socijalnog, religijskog, spolnog, rasnog ili nacionalnog zaleđa koje može utjecati na reakcije i ponašanje građana u tom trenutku. Zijah Sokolović je tijekom predavanja na jedan humorističan i kabaretski način, kroz svakodnevne situacije konfrontacije objektivnog i subjektivnog sagledavanja svijeta pojedinca oko sebe, stavio i policajca u kontekst njegova posla. Pojedinac, pa tako i policajac se nalazi u društvenoj zajednici u kojoj je sam odabrao svoju ulogu koju će kroz posao tijekom života „igrati“, stavljajući u svom javnom i profesionalnom djelovanju svoje privatne aspiracije i subjektivitet po strani. No, zbog karaktera i različitosti ljudi, u životu se uvijek javlja konfrontacija osobnosti i „Industrije javnih uloga“ koju je radi lakšeg življenja nametnula društvena zajednica. Od veljače do lipnja ove godine Policijska akademija će, u sklopu aktivnosti „Polic i Ja – razgovori o društvu“, za polaznike Policijske akademije provesti niz radionica i razgovora s osobama različitih svjetonazorskih profila koji slušateljima mogu prenijeti svoja iskustva vezana uz područje poštivanja i promicanja ljudskih prava i poštivanja različitosti.

Foto: MUP

U sklopu aktivnosti pod nazivom „Polic i Ja - razgovori o društvu“, sveučilišni profesor, glumac i režiser Zijah Sokolović je 30. siječnja, na Policijskoj akademiji, pred oko 230 kadeta policijske škole, studenata Visoke policijske škole, policijskih službenika i zaposlenika MUP-a održao predavanje na temu - Industrija javnih uloga; Prva dramska radnja i Subjektivno-objektivno.

U demokratskom društvu policija, prije svega, ima ulogu štititi sigurnost građana i biti njihov javni servis. Pri tome je bitno da postoji uzajaman osjećaj povjerenja i kvalitetna komunikacija. To pred policiju postavlja visoke zahtjeve, naročito u području zaštite moralnih vrijednosti, poštivanja i promicanja ljudskih prava i sloboda. Izazov je tim veći jer se policija svakodnevno nalazi u situaciji da primjenom policijskih ovlasti ta prava i povrijedi. Policijski službenici u takvoj situaciji, osim poznavanja pravnih normi i pravila policijskog postupanja, moraju imati i razumijevanja za različitosti koje proizlaze iz drugačijeg socijalnog, religijskog, spolnog, rasnog ili nacionalnog zaleđa koje može utjecati na reakcije i ponašanje građana u tom trenutku.

Zijah Sokolović je tijekom predavanja na jedan humorističan i kabaretski način, kroz svakodnevne situacije konfrontacije objektivnog i subjektivnog sagledavanja svijeta pojedinca oko sebe, stavio i policajca u kontekst njegova posla. Pojedinac, pa tako i policajac se nalazi u društvenoj zajednici u kojoj je sam odabrao svoju ulogu koju će kroz posao tijekom života „igrati“, stavljajući u svom javnom i profesionalnom djelovanju svoje privatne aspiracije i djelovanje po strani. No, zbog karaktera i različitosti ljudi, u životu se uvijek javlja konfrontacija osobnosti i „Industrije javnih uloga“ koju je radi lakšeg življenja nametnula društvena zajednica.

Od veljače do lipnja ove godine Policijska akademija će, u sklopu aktivnosti „Polic i Ja – razgovori o društvu“, za polaznike Policijske akademije provesti niz radionica i razgovora s osobama različitih svjetonazorskih profila koji slušateljima mogu prenijeti svoja iskustva vezana uz područje poštivanja i promicanja ljudskih prava i poštivanja različitosti.



Stranica