Polic i Ja – razgovori o društvu: Zijah Sokolović „Industrija javnih uloga“

Slika topvijesti/2014/Listopad/pa_zijah.jpg

Upitan kako zamišlja idealnog policajca kazao je kako je za njega to onaj koji subjektivno-objektivno obavlja posao sa lakoćom, koji ima razumijevanja za različitosti, socijalno okruženje, koji je tolerantan, zna voditi dijalog, poštuje karakter svake osobe, ali koji isto tako, objektivno, s lakoćom obavlja posao.  

U sklopu novog niza aktivnosti pod nazivom „Polic i Ja - razgovori o društvu“, sveučilišni profesor, glumac i režiser Zijah Sokolović je 23. listopada na Policijskoj akademiji, polaznicima 10. generacije polaznika Programa prekvalifikacije srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/ka 2014./2015., te zaposlenicima MUP-a održao predavanje na temu: Industrija javnih uloga; Prva dramska radnja i Subjektivno-objektivno.

Polaznicima programa rekao je da je i njihova trenutna pozicija obrazovanja za buduće zanimanje policajca njihova trenutna uloga i da se u tu situaciju trebaju uklopiti, odigrati je što kvalitetnije i što lakše kako bi im ostalo što više vlastita vremena. Osim te svatko od nas, rekao je, ima svoje uloge koje su mu dodijeljene u životu te da u njima postoji objektivo i subjektivno. U poslu i životu postoje pravila koja morate poštovati i tako je to i u državi i društvu. „A vi se školujete za suočavanje s ljudima koji izlaze izvan okvira svojih javnih uloga, koji ne poštuju propise“, kazao je Sokolović.

Svoje predavanje popratio je na svoj osebujan humorističan, glumački način, iznoseći i niz primjera i osobnih iskustava u susretima s policajcima iz raznih država. Upitan kako zamišlja idealnog policajca kazao je kako je za njega to onaj koji subjektivno-objektivno obavlja posao sa lakoćom, koji ima razumijevanja za različitosti, socijalno okruženje, koji je tolerantan, zna voditi dijalog, poštuje karakter svake osobe, ali koji isto tako, objektivno, s lakoćom obavlja posao. Za to je pak nužno obrazovanje i učenje, upoznavanje nepoznatih područja i prostora, poručio im je na kraju svog živopisnog predavanja Sokolović.



Stranica