Polic i ja – Razgovori o društvu: Višnja Ljubičić o ravnopravnosti spolova

Slika topvijesti/2016/travanj/polic i ja/V1_mala.jpg

Kontinuirana edukacija svih nadležnih tijela, a posebice policijskih službenika/ca, od ključne je važnosti za suzbijanje i prevenciju obiteljskog nasilja.  

Foto: MUP

 „Uloga Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u suzbijanju nasilja u obitelji“ tema je predavanja koje je održano u sklopu aktivnosti „Polic i Ja - razgovori o društvu“ u četvrtak, 14. travnja 2016. godine, na Policijskoj akademiji. Na nastavku aktivnosti „Polic i Ja - razgovori o društvu“ gostovala je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

U svom izlaganju pravobraniteljica je upoznala polaznike i polaznice sa svojim ovlastima iz Zakona o ravnopravnosti spolova i s radom institucije, posebice vezano uz obiteljsko nasilje koje predstavlja oblik spolne diskriminacije. Osvrnula se i na dosadašnja iskustva i aktivnosti u suzbijanju rodno uvjetovanog nasilja s posebnim naglaskom na postupanje policijskih službenika. "Budući da upravo policijski službenici prvi uspostavljaju neposredan kontakt sa žrtvom i s počiniteljem, njihovo postupanje od ključne je važnosti za daljnje postupanje svih ostalih nadležnih tijela poput državnog odvjetništva i sudstva", naglasila je. Posebno je pohvalila uspostavljenu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova, ali je istodobno ukazala i na propuste u postupanju policijskih službenika prilikom intervencije kao i na pojedine slučajeve loše prakse. Pritom je istaknula kako je kontinuirana edukacija svih nadležnih tijela, a posebice policijskih službenika i službenica, od ključne važnosti za suzbijanje i prevenciju obiteljskog nasilja.

U završnom dijelu predavanja, u polemičnoj atmosferi, svoja viđenja su iznijeli i polaznici Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka 2015./2016. i studenti Visoke policijske škole. Raspravljalo se i o tome koliko je „normalna“ podjela na muške i ženske poslove kao i o važnosti žena u policiji.



Stranica