Polic i Ja - razgovori o društvu: Predavanje prof. Stjepana Balobana

Slika topvijesti/2014/travanj/baloban_predavanje_N.jpg

„Uloga policije u hrvatskom društvu“ bila je tema predavanja prof. dr. sc. Stjepana Balobana, redovitog profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za polaznice i polaznike Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajka/policajac u 2013./2014. godini, kao i za djelatnike Policijske akademije i MUP-a.  

Foto: MUP

„Uloga policije u hrvatskom društvu“ bila je tema predavanja prof. dr. sc. Stjepana Balobana, redovitog profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za polaznice i polaznike Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajka/policajac u 2013./2014. godini, kao i za djelatnike Policijske akademije i MUP-a.

Nastavak je to aktivnosti pod nazivom „Polic i Ja – razgovori o društvu“ s temom „Uloga policije u suvremenom društvu“.

Napomenuvši u uvodu da prvi put drži predavanje budućim policajcima, profesor Baloban postavio je jedno od temeljnih pitanja: doživljavamo li svoju profesiju kao posao ili zvanje? U tome je i, kaže, bitna razlika, jer ukoliko profesiju doživljavamo kao zvanje, onda to činimo sa sviješću društvene odgovornosti i time se razvija i čovjekova osobnost.

„U današnjem društvu treba o tome puno više govoriti. Postoje određena zvanja koja traže odvažnost. Iako pred Bogom imaju sva jednaku vrijednost, ipak postoje posebna zvanja koja traže specifičnu odvažnost, a jedno od tih zvanja je i zvanje policajca“, kazao je profesor Baloban.

Predstavio je i rezultate istraživanja iz 2004. godine koji pokazuju po njemu i neke zabrinjavajuće podatke o ljestvici sustava vrijednosti po kojoj su na vrhu bogatstvo, uspjeh, zdravlje i moć, a na dnu spremnost na pomoć drugima i suosjećanje s drugim, te spremnost na samoobrazovanje.

Istaknuo je kako su često generalno svi državni službenici stigmatizirani kao korumpirani jer je takvo uvriježeno mišljenje. Prema profesoru Balobanu, u Hrvatskoj se osjeća kriza zakonitosti, o čemu se u društvu malo govori i piše.

„Logika prava često je ispred logike dužnosti. Susrećemo se s pitanjem dostojanstva ljudske osobe i o tome govorimo unutar katoličke tradicije. Ako se izostavi moralnost teško je slijediti zakonitost. Povjerenje u institucije mora postojati jer ako se nema povjerenje u institucije države, potiče se izvaninstitucionalno rješavanje problema. Stoga je važno odgajati čovjeka za poštivanje zakonitosti. Zakoni pak moraju odgovarati moralnim načelima. Ali odgovornost za zakonito ponašanje nije samo na političarima i dužnosnicima, već i na svakom građaninu. A uvjeti za to su postojanje jasnih pravila ponašanja. Zakoni moraju biti jednaki za sve, a ne da „jaki i moćni“ od toga budu izuzeti. Društvene strukture moraju biti efikasne kako bi građani mogli ostvariti svoja prava, posebna se briga mora voditi o slabima i nemoćnima, mora postojati međusobna kontrola različitih organizacija te mora postojati stalni smisao za opće dobro“, kazao je profesor Baloban.

Kršćanska zajednica je za legalnost i moralnost, treba poštivati one koji su legalno izabrani za vodstvo određene zajednice i treba stalno tragati za općim dobrom, naglasio je među ostalim profesor Baloban te istaknuo; „Zakoni nisu zbog zakona već zbog slobode i pravednosti“. Njegovanje socijalnih kreposti i građanskih vrlina važno je za današnjeg čovjeka. Budućim policajcima je posebno napomenuo kako im te krijeposti  i vrline, uz kompetentnost i profesionalnost, trebaju biti vodilja i u njihovom pozivu.



Stranica