Polic i ja: Predavanje sociologa Renata Matića

Slika topvijesti/2014/veljaca/matic/naslovna_matic.jpg

Foto: MUP

Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova nastavlja s provedbom aktivnosti za polaznike Policijske akademije i djelatnike MUP-a pod nazivom „Polic i ja- razgovori o društvu“ s temom „Uloga policije u suvremenom društvu“. Nakon predavanja Zijaha Sokolovića, Slavka Goldsteina i muftije Aziza ef. Hasanovića, u četvrtak, 27. veljače, predavanje je održao sociolog i profesor na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu Renato Matić.

Cilj ovih aktivnosti je s različitih stajališta osvijestiti očekivanja koja društvo ima od policijskih službenika, uzimajući u obzir društvene različitosti svih korisnika policijskih usluga kao i različito interpretiranje pojma „javni servis građana“ od strane različitih društvenih skupina.

Ovotjednog gosta predavača brojnim okupljenima predstavio je voditelj Službe za razvoj policijskog obrazovanja i nakladničko-knjižničnu djelatnost Nikša Jelovčić.

Za ovo predavanje prof. Matić je prezentirao najvažnije podatke iz istraživanja „Okolnosti koje otežavaju učinkovito, zakonito i moralno postupanje policije“. Riječ je o istraživanju koje se provodilo od 2008. do 2012. godine na uzorku od 2500 ispitanika koji čine službenici i rukovoditelji MUP-a, a kao kriterij odabira ispitanika bile su godine radnog staža u službi. Istraživanje su proveli Strukovna udruga kriminalista, OESS i Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova RH, a od ispitanika se tražilo da ocijene pravne propise, ustroj i metodologiju rada policije.

Istaknuo je najalarmantnije podatke iz istraživanja čiji su zaključci pokazali da ispitanici smatraju kako zakoni više štite počinitelje kaznenih djela nego građane, a kao vodeći problemi ističu se curenje informacija, kroničan nedostatak materijalnih sredstava, stres, česte kadrovske promjene te neadekvatan sustav poticaja i nagrada.

„Postoje naznake da se stvari konačno mijenjaju i ja se nadam  da je to tako. Dokaz tomu je i ovo naše okupljanje. Temeljnu lojalnost i odgovornost ne dugujemo onima kojih se bojimo već onima kojima smo pridodani da ih štitimo. Svi koji ste tu imate svoju osobnu priču i svoju osobnu namjeru i vjerujem da je i zakonita i moralna“ – poručio je Matić polaznicima Policijske Akademije koji su nakon njegova izlaganja svojim pitanjima nastavili zanimljivu raspravu.

Polic i ja

Suprotstavljanje kriminalu i njegovo preveniranje danas nije moguće bez sustavnog i neprekidnog obrazovanja i usavršavanja policije. Potrebne su nove vještine i znanja kako bi se moglo udovoljiti ovim zahtjevima. Pri tome, naglasak uvijek mora biti na poštivanju vladavine prava, poštivanju ljudskih prava i univerzalnih ljudskih vrednota u svim policijskim aktivnostima, osiguranju transparentnosti, nepristranosti i integriteta policijskog rada.

U demokratskom društvu policija prije svega ima ulogu štititi sigurnost građana i biti njihov javni servis. Pri tome je bitno da postoji uzajaman osjećaj povjerenja i kvalitetna komunikacija. To pred policiju postavlja visoke zahtjeve, naročito u području zaštite moralnih vrijednosti, poštivanja i promicanja ljudskih prava i sloboda. Izazov je tim veći budući da se policija svakodnevno nalazi u situaciji da primjenom policijskih ovlasti ta prava i povrijedi. Naročito stoga što se prvi kontakti s građanima, najčešće, odvijaju u situaciji kada je građanin počinitelj ili žrtva nekog prekršaja ili kaznenog djela odnosno prvi kontakt se odvija u visoko stresnoj situaciji. Policijski službenici u takvoj situaciji, osim poznavanja pravnih normi i pravila policijskog postupanja moraju imati i razumijevanja za različitosti koje proizlaze iz drugačijeg socijalnog, religijskog, spolnog rasnog ili nacionalnog zaleđa koje može utjecati na reakcije i ponašanje građana u tom trenutku.



Stranica